15 augustus 2021 In de media

Frederiksen bezorgt Vitesse eerste eredivisiezege

Het is Vitesse vanmiddag gelukt om de competitie te starten met een overwinning. De ploeg van Thomas Letsch won met 0-1 van PEC Zwolle. Nikolai Baden Frederiksen kroonde zich tot matchwinner vanmiddag.

Na de zwaarbevochten uitwedstrijd tegen Dundalk FC op donderdagavond was alweer tijd voor de volgende wedstrijd. En niet zomaar een wedstrijd, maar de eerste Eredivisiewedstrijd van dit seizoen. Voor de meegereisde uitsupporters was het tevens de eerste uitwedstrijd sinds anderhalf jaar. Gesteund door het uitverkochte uitvak was daar in de eerste minuut al een mogelijkheid voor Dominik Oroz. Zijn kopbal belandde in de handen van keeper Kostas Lamprou. Een schot van Loïs Openda volgde, maar opnieuw bracht de oud-Vitessenaar redding.

Niet alleen de PEC Zwolle-doelman moest vroeg in de wedstrijd in actie komen. Ook Markus Schubert werd op de proef gesteld. De Duitse sluitpost weerde een hard schot van Pelle Clement en voorkwam daarna een treffer van Slobodan Tedic. Het waren de Arnhemmers die de score, na twintig minuten, openden. Nadat Frederiksen afgelopen donderdag al tweemaal aan de basis stond van een doelpunt, was hij nu zelf trefzeker. Na een pass van Million Manhoef schoot de Deen de bal, van afstand, tussen de palen: 0-1.

De Zwollenaren waren dicht bij een gelijkmaker via Sam Kesten. Schubert kon ternauwernood voorkomen dat de bal vanuit een hoekschop werd binnengetikt. Vlak voor rust kregen de Arnhemmers een tegenslag te verwerken. Riechedly Bazoer moest het veld met een blessure verlaten. Hij werd vervangen door Enzo Cornelisse. Eli Dasa, die een aantal weken geblesseerd aan de kant zat, kon als invaller zijn eerste minuten wel weer maken.

In de tweede helft zag Openda kans om de voorsprong te verdubbelen. Hij vuurde een pegel af op het Zwolse doel, maar Lamprou bracht redding. Niet veel later kon Matus Bero uithalen, maar zijn poging eindigde bij de verdediging. In de rebound schoot Maxi Wittek over. PEC Zwolle zocht naar de gelijkmaker via Mustafa Saymak en invaller Chardi Landu, maar echte kansen bleven uit. Daardoor wisten de Arnhemmers de overwinning over de streep te trekken en de eerste drie punten mee naar Arnhem te nemen.

Vitesse speelt donderdag 19 augustus de volgende wedstrijd. Dan neemt de ploeg het, in Brussel, in de play-offs van de UEFA Europa Conference League op tegen RSC Anderlecht. Op zondag 22 augustus staat de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie op het programma. De Arnhemmers trappen om 16.45 uur af in GelreDome.

PEC Zwolle vs Vitesse 0-1 (0-1)

20’ Frederiksen 0-1

Gele kaart: 31’ Bero, 72’ Buitink