17 augustus 2021 In de media

Frederiksen: ‘De afstemming moet nog groeien’

Nikolai Baden Frederiksen (21) brak afgelopen zondag de ban met zijn winnende goal tegen PEC Zwolle (0-1). De Deen is dan ook dolgelukkig dat hij het net voor de eerste keer voor Vitesse liet bollen. “Het enige dat telt voor een spits zijn doelpunten”, aldus Frederiksen in De Gelderlander. “Dit geeft een geweldig gevoel. Ik ben blij dat de eerste erin zit. Het is altijd belangrijk dat de kop er snel af is. Hopelijk blijft het hier niet bij.”

Opluchting

Vitesse haalde Frederiksen bij Juventus weg om in goals te voorzien voor de Arnhemmers. “Dat voel ik ontzettend. Maar dat is ook goed. Het hoort erbij. Het zorgt nu alleen wel voor opluchting.”
Het Deense talent kreeg na een moeizame voorbereiding nogal wat kritiek te verduren van de Arnhemse supporters “Als ik daar nu op terugkijk, was ik te veel op zoek naar mijn eerste doelpunt in die wedstrijden. Ik was misschien te gretig. Ik wilde te graag.”

Nog te geforceerd

Geforceerd gaan spelen werkt vaak averechts, zo is een ongeschreven voetbalwet. “Als je te nadrukkelijk op zoek bent naar een goal, wordt het juist moeilijker. Je legt de bal nog een keer extra goed. Je hebt ineens geen overzicht meer over de situatie. Je gaat andere dingen doen, omdat je te geforceerd een doelpunt wilt maken. Na de eerste goal gaat het weer meer vanzelf.”

Automatismen moet nog komen

Frederiksen kwam lopende de voorbereiding van het seizoen binnen bij Vitesse en sindsdien zijn er nog geen twee wedstrijden achter elkaar gespeeld in dezelfde opstelling. Noodgedwongen, want de Arnhemse selectie wordt geteisterd door blessures. Daardoor is het moeilijk voor een nieuwe speler om ingespeeld te raken en ontbreken hier en daar nog de automatismen. “De afstemming ontbreekt nog een beetje”, aldus Frederiksen. “Met de snelheid van Loïs Openda hadden we bijvoorbeeld veel vaker de bal over de verdediging van PEC moeten leggen. Maar we zien elkaars loopacties niet altijd even goed. We zijn nog niet volledig ingespeeld op elkaar. Dat heeft voor belangrijk deel te maken met onderlinge communicatie. Als die beter is, zullen we ook beter gaan voetballen.”

‘Heel grote wedstrijd voor ons’

Donderdag wacht alweer de volgende midweekse wedstrijd tegen Anderlecht in de play-offs van de UEFA Conference League. “Dat is een heel grote wedstrijd voor ons. Vier jaar geleden heb ik even mogen ruiken aan de Europa League bij FC Nordsjælland. Je werkt als voetballer zo hard, droomt van dit soort Europese wedstrijden. Dat ik het nu mag ervaren is fantastisch.”
Anderlecht – Vitesse wordt donderdag om 20.00 uur in Brussel gespeeld. Een week later volgt de return in Arnhem. Inzet is de groepsfase van het Europese toernooi.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: