1 december 2020 In de media

Gaat de samenwerking tussen Vitesse en Chelsea wijzigen door de Brexit-regels?

De Engelse voetbalbond en competitieorganisatoren hebben de criteria vastgesteld voor het kopen van buitenlandse spelers na het officieel worden van Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

In de huidige situatie vallen spelers uit Europa nog onder het vrije verkeer van werknemers dat er is in de Europese Unie. Dit vervalt per 31 december 2020, als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie definitief achter zich laat.

De FA, Premier League en English Football League hebben overeenstemming bereikt over het Brexit-plan voor Engelse clubs. Kortgezegd wordt het een stuk lastiger om buitenlandse spelers aan te trekken, ook jonge spelers kunnen minder makkelijk aan de slag gaan in de Premier League.

Alle spelers buiten het Verenigd Koninkrijk moeten in het nieuwe jaar gaan voldoen aan een puntensysteem om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Dit puntensysteem wordt gebaseerd op de ervaring van een speler (hoeveel interlands/wedstrijden speelde een speler voor club en land?) en op basis van de verkopende club en de competitie waarin die club uitkomt. Als een speler niet aan de eisen voldoet, kan een panel besluiten alsnog een werkvergunning te verlenen. Dit gebeurde in de afgelopen seizoenen ook al met spelers die van buiten Europa naar bijvoorbeeld Engeland kwamen.

Ook het aantrekken van jeugdige spelers wordt aan banden gelegd door Brexit en het bijbehorende plan. Zo kunnen clubs uit het Verenigd Koninkrijk straks geen spelers jonger dan achttien aantrekken en wordt er een limiet gezet op het aantrekken van spelers jonger dan 21. Als straks in januari de transfermarkt opengaat, mogen clubs in de Engelse competities maar drie spelers jonger dan 21 aantrekken, vanaf volgend seizoen gaat het om maximaal zes spelers per seizoen.

Invloed

De bovenstaande wijzigingen kunnen van invloed zijn op Nederland. Zo wordt het voor Engelse clubs minder interessant om Nederlandse talenten aan te trekken.

Ook voor Nederland geldt dat een werkvergunning nodig is als een speler van buiten de EU wordt gecontracteerd. Dat gaat dus per 1 januari ook voor Engelse spelers gelden.

Daarentegen kan het voor bijvoorbeeld Chelsea interessant zijn om jonge, Europese spelers via Vitesse op latere leeftijd naar Londen te laten komen.

Bron: VI - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: