5 augustus 2016 In de media

Gat tussen top en subtop in Eredivisie weer gegroeid

Bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen is het financiële gat tussen de top drie (PSV, Ajax en Feyenoord) en de overige vijftien clubs groter dan die in jaren is geweest.
Dat blijkt uit het onderzoek dat het Financieele Dagblad ieder jaar doet naar de financiële staat van de eredivisieclubs.
 

Landskampioen PSV schroefde zijn begroting met € 10 mln op tot € 85 mln. Feyenoord ging van € 53 mln naar € 59 mln. Het beursgenoteerde Ajax geeft zijn begroting niet prijs, maar die bedraagt naar schatting rond de € 80 mln. Op de vierde plaats komt FC Twente met € 27,4 mln.

De afgelopen zes jaar was het gat tussen de nummers drie en vier niet zo groot. De topclubs hebben de afgelopen jaren hun begroting — soms fors — opgeschroefd, terwijl vrijwel alle clubs uit de subtop (FC Twente, AZ, Vitesse en Heerenveen) die noodgedwongen moeten verlagen. Daarmee is de kans zeer klein dat een subtopper, net als in 2009 (AZ) en 2010 (FC Twente), kampioen wordt.
 

Is het gat tussen top en subtop in Nederland al groot, internationaal is het gat tussen bijvoorbeeld PSV en het Spaanse Real Madrid of het Engelse Chelsea bijna onmeetbaar. Kijk alleen al naar de transferuitgaven. Donderdagmiddag had het Italiaanse Juventus volgens de website transfermarkt.de al € 157,5 mln aan nieuwe spelers gekocht. Het betaalde €90 mln aan Napoli voor spits Gonzalo Higuaín. Napoli kocht op zijn beurt voor € 32 mln Ajax-aanvaller Arkadiusz Milik. Ajax zelf besteedde tot nu toe nog geen € 11 mln aan nieuwe spelers. PSV nog minder.

Waar de voetbalclubs uit de Engelse Premier League donderdag al ruim € 700 mln hadden uitgegeven, kwamen de achttien clubs uit de Eredivisie niet verder dan € 19,7 mln. De bedragen kunnen nog veranderen, want de transferperiode loopt tot en met 31 augustus. De verschillen hebben alles te maken met de tv-inkomsten. Zo telde abonneezender Sky Deutschland € 3,5 mrd neer om vier jaar wedstrijden uit de Bundesliga uit te zenden. In Nederland betaalde het Amerikaanse Fox Internationaal € 1 mrd voor twaalf jaar Eredivisie.
 

FC / Foto’s SV

Hoofdsponsor: