18 december 2012 In de media

Geef amateurclubs in de beker het thuisvoordeel

Amateurs ADO’20 morgen met twintig bussen richting Vitesse, Rijnsburgse Boys vanavond thuis tegen het grote PSV.
Zes gigantische hoogwerkers staan er om het veld van de Rijnsburgse Boys. Ze moeten het veld van de topklasser uit de bollenstreek van licht voorzien vanavond in het bekerduel met PSV. Trainer Niek Oosterlee stuurde zijn spelers gisteravond nog een uurtje het veld op. Dan kunnen ze alvast wennen aan het licht. Normaal hebben we dat niet”, kijkt hij vooruit op de kraker in de KNVB-Beker. “Dat is wel de charme van het bekertoernooi. Dat in een bollendorpje het grote PSV op bezoek komen.”

Rijnsburgse Boys, de nummer zeven in de topklasse zaterdag, bereikte de laatste zestien door FC Emmen in de penaltyserie te verslaan. PSV acht Oosterlee toch van een andere orde. “Als we er honderd keer tegen spelen zouden we er misschien een of twee kunnen winnen. En ik verwacht dat PSV geen enkel risico zal willen nemen en met en iets andere opstelling zal starten dan eerder tegen Achilles ’29 en EHC.”

Ook ADO’20 coach Martin de Groot vindt dat het mooie van het bekertoernooi, dat er af en toe zo’n stunt plaatsvindt. De club uit Heemskerk (zesde in de topklasse zondag) zorgde in de vorige ronde voor die stunt door FC Eindhoven met maar liefst 6-1 uit te schakelen. “Een fantastisch prestatie”, zegt coach Martin de Groot, die toegeeft dat hij en zijn spelers een paar dagen met hun hoofd in de wolken hebben gelopen. “Vervolgens zijn we ongeslagen gebleven. De wedstrijd van nu tegen Vitesse zit al enkele weken in ons hoofd.”

Het zal heel lastig worden denkt De Groot, maar kansen zijn er altijd. “Wij spelen aanvallend combinatievoetbal. Ook tegen Vitesse ga ik uit van onze eigen kracht, we moeten doen waar we goed in zijn.” En Bony? De Groot: "Nee moeten zorgen dat hij niet aan de bal komt.”

En hoewel de fans van ADO’20 met twintig bussen koers naar Arnhem zetten, vindt de coach het jammer dat ze niet thuis spelen. “Eigenlijk vind ik dat de KNVB de amateurclubs een beetje moet bevoorrechten en ze tegen een profclub thuis moet laten spelen. We hadden tot dusverre tegen Katwijk, Almere City en FC Eindhoven het geluk om thuis te mogen spelen. Dat is ook mooi voor het lokale publiek."

Metro / Afbeeldingen ADO’20

Hoofdsponsor: