2 maart 2020 In de media

Geen Ajax, Manchester City of Chelsea maar Vitesse: ‘Ik was miljonair geweest’

Thomas Buitink kon als talent aan de slag bij Ajax en later Manchester City en Chelsea, maar koos heel bewust voor Vitesse. Achteraf heeft de negentienjarige aanvaller van Vitesse geen spijt van die keuze.
Buitink werd als jeugdspeler van Veensche Boys uit Nijkerkerveen gescout door Ajax. "Donny van de Beek, die ik al lang ken, ging van Veensche Boys naar Ajax. Ik had al twee keer bij Ajax meegetraind toen ik bij Vitesse/AGOVV aan een negendaagse stage begon. Na de eerste training bij Vitesse werden mijn ouders gebeld: ik kon meteen aansluiten", vertelt hij aan De Stentor.

"Hier (bij Vitesse, red.) maakte ik meteen vriendjes en had ik een beter gevoel dan bij de Randstad. Bij Ajax heerst toch meer een mentaliteit van bluf en bravoure. Verlegen als ik was, vond ik me daar niet passen. Ajax was dé club, dat maakte het moeilijk. Ik luisterde toen al naar mijn gevoel. Als dat niet goed is, doe ik het niet."

Op zijn vijftiende scoorde Buitink liefst 25 keer voor Vitesse O17, waarmee hij de aandacht van Engelse topclubs op zich vestigde. "Mijn zaakwaarnemer had connecties bij Manchester City. Die kwamen me ook een keer bekijken. Ook Chelsea was geïnteresseerd. Ik sprak niet met ze. Mijn zaakwaarnemer wilde mij het hoofd niet gek laten maken. Ik gaf ook vrij snel aan dat ik bij Vitesse wilde blijven."

Toch waagden Man City en Chelsea – tevergeefs – een poging na de zestiende verjaardag van Buitink. "Toen ik hoorde ik wat ik daar kon verdienen, stond ik met open mond. Dat kan toch niet, dacht ik. Los van of ik het er gered zou hebben; ik zou sowieso als miljonair terugkeren. Dat is abnormaal. Die bedragen op die leeftijd, ik vind het nergens op slaan."

Voetbalprimeur / foto’s SV

Hoofdsponsor: