23 december 2010 In de media

Gelderland verwerpt claim Vrienden Vitesse

De provincie Gelderland wil vooralsnog geen schadevergoeding betalen aan de Vrienden van Vitesse. Gedeputeerde Staten van Gelderland verwerpen de claim van 45 miljoen euro van een groep particuliere investeerteerders.


Dit besluit heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland afgelopen dinsdag tijdens een vertrouwelijk beraad genomen. Dat blijkt uit de officiële stukken die donderdag bij de Arnhemse rechtbank zijn gedeponeerd. In de loop van de dag zullen Provinciale Staten van Gelderland hierover worden geïnformeerd.

Het besluit van de provincie Gelderland heeft de Vrienden van Vitesse "onaangenaam verrast''. Ze zijn verontwaardigd over deze stellingname van het provinciaal bestuur. Ze zetten de procedure bij de Arnhemse rechtbank door.

De provincie Gelderland is door de Vrienden van Vitesse gedagvaard voor de Arnhemse rechtbank, omdat geen schikking kon worden getroffen over de hoogte van de vordering. Daarom zijn de geldschieters een schadestaatprocedure begonnen. Gelderland had van de rechtbank tot 5 januari de tijd gekregen om te reageren op de dagvaarding. Deze zaak komt 5 januari op de agenda (rolzitting), maar zal schriftelijk worden afgehandeld.

De rechtbank zal het dossier bestuderen en bepalen hoe het verder zal gaan met de afhandeling van het geschil tussen de provincie en de Vrienden. Het kan zijn dat de rechtbank de knoop doorhakt en de hoogte van de schadeclaim definitief gaat bepalen.

De Hoge Raad had 25 juni jongstleden de schuldeisers, te weten de voetbalclub Vitesse en de Vrienden van Vitesse, in het conflict met de provincie in het gelijk gesteld. Dit hoogste rechtscollege in Nederland stelde de provincie aansprakelijk voor schade aan Vitesse en de particuliere investeerders door het niet nakomen van toezeggingen van een aantal gedeputeerden (in 2001) over de verlaging van de huur van stadion Gelredome.

De huurverlaging (bijna drie miljoen euro) maakte deel uit van een veel groter reddingsplan van vermogende partijen, waaronder de Vrienden om Vitesse te redden. De noodlijdende club dreigde voor het seizoen 2001/2002 geen licentie te krijgen. Het plan omvatte onder meer een financiële injectie voor de club, bijna tien miljoen euro, en een afkoopsom voor energieconcern Nuon, destijds hoofdsponsor en mede-eigenaar van Vitesse.

Doordat de provincie haar belofte brak, kwam Vitesse al snel weer in financiële problemen. Met als gevolg dat de gemeente Arnhem alsnog met een lening moest redden. Het was een tijdelijke oplossing, want in 2008 moest de club surceance van betaling aanvragen, waarna de Vrienden van Vitesse hun investering in de club zagen verdwijnen.

De Vrienden stellen de provincie verantwoordelijk voor de geleden schade. De vordering is 27,9 miljoen euro, maar daar komt nog de wettelijke rente en geleden immateriële schade sinds 2001 bij.

Vitesse had ook een miljoenenclaim lopen tegen de provincie, maar heeft die overgedragen aan de particuliere investeerders. In ruil daarvoor hebben de Vrienden van Vitesse afstand gedaan van hun aandeel in het Spelersfonds. Deze 'deal' was nodig om de voetbalclub te kunnen verkopen aan de Georgiër, Merab Zjordania.

Conclusie dagvaarding Vitesse.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: