17 oktober 2011 In de media

Gelderse derby als altijd explosie van emoties

De duels tussen NEC en Vitesse verlopen nooit rustig. Ook zondag niet. Als vanouds lopen de spanningen hoog op. Drie spelers krijgen rood. Maar Vitesse wint (0-1) in Nijmegen. Voor het eerst in veertien jaar.

Een geniale actie van de Georgische tiener Chanturia, die de slag om Gelderland beslist, maar na rust zijn hoofd verliest. Drie rode en vier gele kaarten, een heldenrol voor de in Nijmegen geboren Vitesse-keeper Piet Velthuizen. Als vanouds lopen de emoties in de klassieker tussen Arnhem en Nijmegen hoog op. Groot is dan ook de ontlading bij Vitesse na de eerste zege (0-1) in De Goffert in veertien jaar.

Misschien leeft de Gelderse derby wel meer in Nijmegen dan in Arnhem. Vitesse koopt, Vitesse is volgens de fans van NEC de club van de grootheidswaanzin. Vitesse presenteert zich met de Georgische eigenaar Zjordania als de kampioen van 2013. Vitesse is FC Hollywood aan de Rijn, NEC een volksclub die de eindjes aan elkaar moet knopen. Noodgedwongen verkoopt NEC, zoals Björn Vleminckx, de topscorer van vorig seizoen.

Toch haalde NEC met de Hollandse koopmansgeest een hoger rendement dan de met geld smijtende buurman. Vitesse is meerdere keren gered door de gemeente Arnhem en zou zonder de komst van Zjordania nauwelijks nog bestaansrecht hebben gehad. Maar kijk naar de stand in de eredivisie: Vitesse 5de met 17 punten, boven kampioen Ajax. Na de vijfde nederlaag op rij is NEC slechts 15de met het doelsaldo 7-15.

De rollen zijn definitief omgedraaid, zegt Vitesse-middenvelder Nicky Hofs. ‘Meestal verloren we bij NEC of gingen we met een teleurstellend gelijkspelletje naar huis. Vitesse stond er niet goed voor. Wij gingen jaren als het mindere team naar Nijmegen. Dit keer hadden we een ander gevoel bij de derby. Vitesse speelt het betere voetbal, ook al hebben we dat vandaag niet laten zien.’

Bij zijn terugkeer na een verblijf op Cyprus ervaart Hofs dat de rivaliteit tussen Nijmegen en Arnhem intenser is dan ooit. Zaterdag hebben Nijmeegse fans zijn tuinschutting in de clubkleuren van NEC geschilderd. Hofs: ‘Ik vind het niet kunnen. Je moet niet aan iemands eigendom komen. Maar ik trek nu een lange neus naar alle supporters van NEC.’

Vitesse-coach John van den Brom prijst de adequate reactie van de NEC-directie, die evenmin van een ludieke actie wenst te spreken. ‘Algemeen directeur Swart heeft meteen contact gezocht met Nicky’, zegt Van den Brom. ‘Op kosten van NEC wordt alles weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Gelukkig is er nog respect tussen beide clubs.’

Op het veld is daar veel minder van terug te zien. Na een vlakke eerste helft slaan de stoppen door bij de speler, die de Gelderse burenruzie juist kleur had gegeven. Chanturia manifesteert zich ook in de Goffert als een fijne technicus met een mooie dribbel en een heerlijk schot. Uit het niets vuurt de pas 18-jarige aanvaller vanuit de heupen en laat hij NEC-doelman Babos kansloos: 0-1.

Maar Chanturia wekte ook de woede van zijn trainer als hij zich laat provoceren door Conboy. Arbiter Wiedemeijer bestraft zowel de kopstoot van de smaakmaker van Vitesse als de slaande beweging van de NEC-verdediger met een rode kaart. De slag om Gelderland dreigt zelfs te ontsporen als ook Vitesse-invaller Aborah een rode kaart incasseert na een doldrieste tackle op de benen van NEC-middenvelder Koolwijk.

‘Het voetbal heeft dit soort wedstrijden nodig’, zegt Vitesse-doelman Piet Velthuizen. ‘Kaarten, overtredingen, kansen, scheldende supporters; de wedstrijd bood alles wat bij een derby hoort. Je ziet wat het losmaakt bij de mensen. Nijmegen is anti-Vitesse, Arnhem is anti-NEC. Voor de spelers was het zaak om de randzaken buiten te sluiten. Maar je wordt er dagelijks mee geconfronteerd.’

Met 10 tegen 9 vervolgt NEC haar stormloop, al verzuimt de licht geblesseerde Vitesse-spits Bony tot drie keer toe het spektakelstuk te beslissen. NEC-aanvaller Zeefuik illustreert slechts waarom PSV in hem nog niet de ideale spits ziet. De Vlaamse cultheld Vleminckx scoort zondag voor Club Brugge, bij NEC dreigen goals een obsessie te worden.

Met een vleugje jaloezie luistert NEC-trainer Alex Pastoor naar de analyse van zijn opgetogen collega Van den Brom. ‘Ik weet wat deze derby teweeg brengt. Maar John had er anders bij gezeten als wij onze kansen hadden benut.’

Van den Brom won als speler van Vitesse in 1997 voor het laatst de derby in Nijmegen. ‘En daar zijn we de afgelopen weken wel aan herinnerd’, zegt hij. De ironie wil dat juist een kind van Nijmegen NEC de das omdoet. Piet Velthuizen woont niet meer in zijn geboortestad, maar beleeft er wel een triomfantelijke terugkeer als keeper van Vitesse. ‘Hier heb ik als kind van gedroomd.

‘Eindelijk mag ik een keer winnen in Nijmegen. Alle frustraties van het afgelopen jaar kwamen eruit. Ik heb bij Hercules Alicante nooit de kans gekregen om me te bewijzen. Toch heb ik ook daar hard gewerkt. Vandaag pluk ik daar de vruchten van. Dit was hét moment om te vlammen en dat is me gelukt. Maar ik heb nooit aan mezelf getwijfeld.’

Anderhalf uur na de bewogen derby moeten de spelers van Vitesse stadion De Goffert via de nooduitgang verlaten. Een honderdtal NEC-fans kan de nederlaag niet verkroppen en besluit tot een minibeleg van Nijmegen. Het is de eerste keer dat de agressie ook buiten het veld tastbaar is. Even later stroomt het bier weer vrolijk in het supportershome.

Hofs heeft wel een leuk idee om de NEC-fans van repliek te dienen. De binnenstad van Nijmegen beschilderen in de geel-zwarte clubkleuren van Vitesse.

Volkskrant

Hoofdsponsor: