28 november 2010 In de media

Gelderse derby eindigt onbeslist

De Graafschap en Vitesse hebben elkaar zondag tijdens de Gelderse derby in evenwicht gehouden: 1-1. De Arnhemmers kwamen met het punt goed weg.

De Graafschap begon op een slecht veld - half zacht, half bevroren - aardig aan de Gelderse derby. Beide ploegen kregen in de openingsfase een paar kansen, maar de Doetinchemmers openden in de 23e minuut de score. Na voorbereidend werk van De Ridder kapte Hersi zich knap vrij en haalde uit. De bal ging via de binnenkant in het doel: 1-0.

De gelijkmaker van Vitesse, vier minuten later, kwam tot stand door gepruts in de defensie van De Graafschap. Op het moment dat aanvoerder Nalbantoglu door zijn knie ging, had Rose balbezit, maar hij weigerde de bal over de lijn te trappen. Rose verloor de bal aan Snijders en die bediende spits Pluim op maat: 1-1.

In het restant van de eerste helft waren de beste kansen voor Vitesse. Jenner schoot bekeken op de paal en in de rebound strandde Pluim op doelman Waterman. Voor De Graafschap waren De Ridder en Meijer nog gevaarlijk met afstandsschoten.

De Graafschap moest voor rust al tweemaal wisselen. Zowel Nalbantoglu als De Ridder viel uit. Zij werden vervangen door Broekhof en Bargas.

In de tweede helft was De Graafschap de ploeg die de meeste aanspraak maakte op de overwinning. De Doetinchemmers hadden pech dat scheidsrechter Kuipers in de 47e minuut een handsbal van Pröpper in het strafschopgebied over het hoofd zag. Ook was Jungschläger tweemaal dichtbij de 2-1 en toonde de ingevallen Bargas zich een keer erg egoïstisch door voor eigen succes te gaan en de geheel vrijstaande Hersi over het hoofd te zien.

Vitesse stelde daar bar weinig tegenover. Assaiti was met een vrije trap een keer gevaarlijk, maar Saeijs kopte de bal voor de lijn weg. In de slotfase nam Vitesse nog bijna de volle buit mee naar Arnhem, maar de ingevallen spits Pedersen miste.

De Graafschap: Waterman; Nalbantolgu (28. Broekhof), Saeijs, Wormgoor, Fränkel; Rose, Jungschläger, Meijer, Hersi; Poepon, De Ridder (43. Bargas).

Vitesse: Room; Kashia, Felixdaal, Rajkovic, Caldirola; Aisaati, Pröpper (64. Kingston), Matic; Jenner (55. Nilsson), Pluim (74. Pedersen), Snijders.

Scheidsrechter: Kuipers.

Gele kaart: Fränkel, Jungschlager (beiden De Graafschap), Kashia, Matic, Kingston, Felixdaal (allen Vitesse).

Aantal toeschouwers: 12.350.