14 augustus 2011 In de media

GelreDome gaat uit zijn dak voor swingend Vitesse

Vitesse heeft in een zeer aantrekkelijk duel aan klantenbinding gedaan, door met prima voetbal een klinkende overwinning te behalen op VVV-Venlo.

De Limburgers kwamen er in een sfeervolle ambiance, geen moment aan te pas en verlieten met het schaamrood op de kaken en met een 4-0 nederlaag stadion GelreDome

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Sichem maakten de Arnhemmers hun bedoelingen duidelijk. Er werd direct druk gezet op de Limburgse gasten en ontnamen hen elke mogelijkheid om in hun spel te komen. Dat leidde direct al tot de nodige kansen en een 2-0 voorsprong binnen het kwartier. Een droomstart dus.

In de vijfde minuut bediende de oersterke spits, Wilfried Bony middenvelder Marco van Ginkel op maat. De jongeling twijfelde geen moment en liet met een verwoestende uithaal, doelman Dennis Gentenaar volstrekt kansloos liet. Maar Vitesse rook dat er meer mogelijk was en bleef VVV onder druk zetten. Die druk werd aanvoerder Marcel Meeuwis te machtig, want hij was het, die in de veertiende minuut een voorzet van linkerspits Julian Jenner achter zijn eigen doelman kopte. GelreDome, waar het dak open was, ontplofte in een mix van euforie en verbazing.

Onze eigen Messi
De volgelingen van nieuwbakken trainer John van den Brom bleven de aanval zoeken en met name de nieuwe publiekslieveling Giorgio Chanturia (‘Gio’) speelde zijn directe tegenstander Alexander Emenike helemaal duizelig. Al ‘scharend’en versnellend stond hij aan de basis van veel gevaar voor de vesting van Gentenaar. Hoewel het spandoek van de Zuid-supporters (We don’t need BARCA. We have our own MESSI #GIO# 11) ‘misschien wat buiten de werkelijkheid was, kan de jongeling uitgroeien tot een vedette.
Hoewel er voor rust nog de nodige mogelijkheden waren om de score te verhogen (een kopbal van aanvoerder Guram Kashia ging rakelings naast en Wilfried Bony had een strafschop moeten krijgen) bleef de stand ongewijzigd, waarbij het nog wel opmerkelijk was te zien, dat met name Alexander Büttner, op papier linker verdediger, prima speelde als extra middenvelder. ,,Wij hebben VVV vorige week bekeken", verklaarde Van den Brom zijn tactiek. ,,Daarom durfde ik met drie verdedigers te spelen en Alexander door te schuiven. Hij vulde die rol prima in en de tegenstander had daar totaal geen grip op."

De ‘Bony shuffle’
Na rust veranderde er aan de Arnhemse spelwijze weinig. Natuurlijk had het spel voor rust de nodige kracht gekost, maar ook in het tweede bedrijf werd onverdroten de aanval gezocht. Nu wat gecontroleerder, maar het uitbreiden van de score leek dan ook een kwestie van tijd. En die kwamen er dan ook. En wat voor een doelpunten. De enen nog mooier dan de ander.

In de 51e minuut waren Davy Pröpper en de teruggekeerde Nicky Hofs de voorbereiders. Met een technisch hoogstaande combinatie bezorgden zij de bal bij Wifried Bony. De Arnhemse ‘Daddy Cool’ liet de Venlose defensie en het Arnhemse publiek weer even kennis maken met zijn ‘shuffle’, waarbij hij de bal snel van de rechter- naar de linkervoet laat gaan, om de bal vervolgens met de nodige precisie in de verre hoek te prikken (3-0).

Het slotakkoord was weer voor ‘Gio’ die zijn prima wedstrijd beloond zag met een prachtige treffer. Vanaf rechts trok de jonge Georgiër naar binnen, om vervolgens met zijn linker verwoestend uit te halen (4-0). In de slotfase mocht Brahim Darri zijn debuut maken in de hoofdmacht. De spits, vorig seizoen nog spelend in de de B1, verving ‘Man of the Match’ Wilfried.

Na het gelijke spel in Den Haag heeft Vitesse haar thuispubliek met deze galavoorstelling aan zich weten te binden en dat zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de komende thuiswedstrijd, aanstaande zaterdag tegen FC Utrecht (aanvang: 18.45 uur).

Glunderende trainer
Het was dan ook geen verrassing, dat er naast juichende spelers ook een glunderende trainer rondliep in de catacomben. John van den Brom was natuurlijk erg tevreden over de eerste thuisoverwinning van het seizoen. ,,Het was een echte teamprestatie. Natuurlijk zijn de aanvallers in dergelijke wedstrijd vaak de gevierde helden, maar zij konden vanavond excelleren door het dynamische middenveld en de stabiele verdediging."

"We hebben VVV-Venlo vorige week goed kunnen analyseren. Zij spelen in een 4-4-2 systeem met een ruit op het middenveld. Wij hebben risico genomen door Alexander (Büttner, red.) direct door te schuiven op het middenveld en meteen druk te zetten. Daar hebben wij vanavond de slag gewonnen en daardoor onze spitsen goed en veelvuldig kunnen bedienen. Het publiek, de spelers en wij als staf hebben vanavond negentig minuten genoten en dan zie je waar dit jonge Vitesse toe in staat is. Ik heb mooie acties gezien en we hebben vrijwel niets weggegeven. Complimenten aan de ploeg, het was een echte teamprestatie."

Statistieken:
Vitesse – VVV-Venlo 4-0 (2-0):
5. 1-0 Van Ginkel, 15. 2-0 Meeuwis (e.d). 51. Bony 3-0, 89. Chanturia 4-0.
Toeschouwers: 15.150.
Scheidsrechter: Ton van Sichem
Opstelling Vitesse:
Meerits; Van der Struijk, Kashia, Drost; Van Ginkel, Hofs (75. Yasuda), Büttner, Pröpper; Chanturia, Bony (90. Darri), Jenner (85. Tighadouini).

Hoog en Laag

Hoofdsponsor: