18 augustus 2012 In de media

Gelukkige zege Vitesse in Zwolle

Vitesse heeft zaterdag in Zwolle met enig geluk de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Arnhemmers maakten op bezoek bij promovendus PEC na rust het verschil: 0-1. De enige treffer kwam op naam van Renato Ibarra. In de slotminuut miste Bart van Hintum namens Zwolle een strafschop.
Het was 8 jaar geleden dat de fans in Zwolle eredivisievoetbal in hun stad mochten aanschouwen. Een kleine 10.000 toeschouwers hadden het IJsseldelta-stadion opgezocht, warm gemaakt wellicht ook door het verrassende gelijkspel bij Roda JC waarmee de ploeg van trainer Art Langeler de competitie vorige week begon. Vitesse was heel wat minder te spreken over de ouverture: een 2-2-gelijkspel op eigen veld tegen ADO Den Haag.

De Arnhemmers traden aan zonder verdediger Patrick van Aanholt, die met liesklachten terugkeerde van een interland met Jong Oranje. De speler meende zelf te kunnen spelen maar trainer Fred Rutten gaf de voorkeur aan de Japanner Michihiro Yasuda. Voorin keerde de van een kuitblessure herstelde Ibarra terug in de basis ten koste van Giorgi Chanturia.

Vitesse had vanaf de aftrap een licht overwicht, maar tot veel kansen leidde het niet. De beste was voor Marco van Ginkel, die zijn kopbal op de lijn zag gekeerd door verdediger Van Hintum. Kort na rust moest Vitesse-doelman Piet Velthuizen ingrijpen toen Fred Benson op aangeven van Wiljan Pluim vrij voor hem verscheen. De wedstrijd werd aantrekkelijker met kansen over en weer; de beste voor invaller Mike Havenaar, die zijn inzet op onwaarschijnlijke wijze opnieuw door Van Hintum van de lijn zag worden gehaald.

In de 63ste minuut was het wel raak. Ibarra combineerde knap met Van Ginkel en schoof onder doelman Leon ter Wielen door raak. Zwolle-coach Langeler bracht twee aanvallers: Ronnie Reniers en Jesper Drost. Een handsbal van Havenaar leek in de slotfase de thuisclub alsnog een punt te bezorgen. De toegekende strafschop werd echter gemist door Van Hintum.

Algemeen Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: