16 oktober 2014 In de media

Genieten van Jong Vitesse

Beloftentrainer John Lammers heeft doelstellingen voor dit seizoen nu al gehaald. ‘Elke dag fluitend naar werk’.
John Lammers is elke werkdag iets voor achten op het trainingscomplex op sportcen­trum Papendal. De trainer van Jong Vitesse ontbijt daar samen met diverse werknemers van de Arnhemse eredivisionist. „Dan hebben we het over voetbal. Heer­lijk. Ik stap elke dag fluitend in de auto”, vertelt de 50-jarige Tilbur­ger.

Lammers werd in januari van dit kalenderjaar hoofdtrainer van Jong Vitesse. Hij nam het stokje over van André Paus, die coach werd van Valletta FC op Malta. In mei werd Lammers met de Arn­hemse beloften kampioen, maar verloor de finale om het algeheel landskampioenschap van Jong Feyenoord.

Afgelopen zomer kreeg de Braban­der van technisch directeur Mo­hammed Allach twee opdrachten mee. Jong Vitesse moest zich in de eerste competitie plaatsen voor de kampioenspoule en er moesten talenten worden afgele­verd voor het eerste team. „Beide doelstellingen zijn eigenlijk al ge­haald”, vertelt Lammers dinsdag na het met 7-2 gewonnen oefen­duel met Jong De Graafschap op Papendal.

Jong Vitesse is dit seizoen nog on­geslagen. „Officieel hebben we nog een puntje nodig, maar met drie duels te gaan moet plaatsing voor de elitepoule geen probleem zijn. En jeugdspelers Kevin Diks en Gino Bosz hebben onlangs hun debuut al gemaakt. Uiteraard zit mijn werk er nog niet op. Het zou mooi zijn als er dit jaar meer jeugdspelers debuteren.”

Bij Vitesse werkt Lammers, die eerder hoofdtrainer was van Excel­sior en FC Eindhoven, samen met Edward Sturing. De voormalig hoofdtrainer van Vitesse is sinds afgelopen zomer assistent-trainer bij de beloften, en prestatie- en ta­lentencoördinator. „Edward is mijn assistent, maar als hij iets zegt, dan luister ik. Edward zegt zinnige dingen over voetbal. Het is een grote naam, heeft als voet­baller en trainer al veel bereikt. Maar ik zie hem niet als een be­dreiging. Absoluut niet.”

Lammers hanteert min of meer dezelfde werkwijze als Sturing. „Ik ben veeleisend. Edward heeft dat ook. Op de training en tijdens wedstrijden ontgaat ons niets. Misschien moet ik wat losser wor­den.”

Lammers staat bekend als een trai­ner die ook met moeilijke jon­gens kan werken. „Dat klopt wel. Ik ben een no nonsense-trainer.

Ik kan boos worden, zoals van­daag. Ik liet een paar jongens in­vallen. Ik weet wat zij kunnen, maar zag dat niet terug in het veld. Het was plichtmatig. Ik houd van initiatief. Fouten ma­ken mag. Dan word ik kwaad en dat laat ik de jongens ook weten.

Maar ik leg ook uit waarom ik boos ben. Ik neem de tijd voor spelers. Dan krijg je ook een band met ze. Voetballen kunnen ze alle­maal bij Jong Vitesse. Maar soms komt het er niet uit. Dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat dat wel gebeurt. Elke wedstrijd is een examen voor die gasten.”

Lammers heeft een contract in Arnhem tot medio 2016. De oud-spits van NAC Breda heeft het naar zijn zin bij Vitesse en voelt weinig voor een vroegtijdig vertrek. „NAC Breda zoekt een hoofdtrainer, maar ik heb geleerd van het verleden. Ik was hoofdtrai­ner van FC Eindhoven, maar had het daar niet naar mijn zin. Nu werk ik hier met een heel leuk en gemotiveerd team. Dat is mij heel veel waard.”
 

GelderlanderVitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: