15 juli 2016 In de media

Geschorste 1e elftal spelers mogen in 2e divisie spelen

Het duurt nog een maand voor de officiële opening van het seizoen in de nieuwe tweede divisie, maar er is nu al onvrede bij de amateurclubs.
In de tweede divisie, die op zaterdag 13 augustus na een afwezigheid van 45 jaar weer het levenslicht ziet, komen veertien amateurclubs én de beloftenelftallen van Vitesse, Sparta, FC Twente en AZ uit. In de twee derde divisies komen in totaal ook nog zes beloftenteams uit.

Bij de betaalde clubs gelden andere regels op het gebied van geschorste spelers. Voetballers die in de ere- of eerste divisie een directe rode kaart hebben gekregen, mogen vaak 'gewoon' meespelen in het beloftenteam.

"Spelers die in het eerste elftal van een ere- of eerstedivisieclub geschorst worden na een rode kaart voor een licht vergrijp, zoals het ontnemen van een scoringskans, mogen daarna wel in het beloftenelftal van hun club spelen", zegt woordvoerder Koen Adriaanse van de KNVB. "Ze worden dan alleen geschorst voor het eerste elftal.

Voor rode kaarten na zwaardere overtredingen mogen ze overigens in geen enkel elftal spelen."

Dat roept weerstand op bij amateurclubs. Stel dat een eerste elftal-speler van Vitesse, De Graafschap of Achilles'29 een rode kaart krijgt omdat hij een doorgebroken speler neerlegt, dan kan hij een week later ritme opdoen bij de beloften van zijn club.

Dat is tegen het het zere been van een aantal amateurtrainers. Hans van de Haar, komend seizoen voor het eerst trainer van tweededivisionist Spakenburg, kan zich niet vinden in de 'rechtsongelijkheid'. "Een rare regel", stelt de oud-spits van onder meer De Graafschap en FC Utrecht. "Als bij ons een speler uit het tweede elftal wordt geschorst, mag hij toch ook niet bij mij in het eerste meespelen?

Zo'n speler uit een eerste elftal kan dan ritme opdoen bij de beloften en wordt in feite beloond. Dat vind ik heel vreemd. Het gaat komend seizoen wel om promotie en degradatie. Die beloften spelen niet meer in een geïsoleerde competitie, zoals in het verleden. Het riekt naar competitievervalsing."

Arnold Brehler, die met het Maldense Juliana'31 naar de derde divisie promoveerde, is dezelfde mening toegedaan. "Rood is rood", geeft de trainer te kennen. "Onze spelers mogen toch ook niet in het tweede elftal spelen als ze geschorst zijn? Dit is mijn optiek een heel kromme maatregel."

"We willen het de komende jaren beter op elkaar aan laten", sluiten zegt Adriaanse namens de KNVB. "Maar daar hebben we wel de clubs voor nodig."

Voetballers in de tweede divisie worden komend seizoen overigens pas na de vijfde gele kaart voor één duel geschorst. Daarna volgt na de zevende, negende en elfde gele prent weer een uitsluiting. Afgelopen seizoen volgde de eerste schorsing na de vierde gele kaart. Daarna betekende elke daaropvolgende gele kaart een uitsluiting voor één duel.

In de vier hoofdklassen in het zaterdag- en zondagvoetbal blijft de oude regeling overigens wel van kracht.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: