19 oktober 2021 In de media

Geschrokken Vitesse-spelers dirigeren supporters naar achteren op ingestorte tribune

’Dit had een ramp kunnen zijn’

Het Nederlandse betaald voetbal is opnieuw ontsnapt aan een stadionramp. Direct na de Gelderse derby bezweken de onderste drie rijen van het uitvak in het Goffertstadion onder het gewicht van feestvierende Vitesse-fans.

De betonnen constructie brak doormidden, maar de gebroken stukken bleven hangen op een stalen huisje dat onder de tribune stond. Daardoor konden de tientallen Vitesse-fans die op het ingestorte tribunedeel stonden zich in veiligheid brengen.

Onderzoek

„Ik sta hier gewoon te trillen. Dit had heel anders af kunnen lopen”, besefte algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. „We zijn ontsnapt aan een ramp. We zijn gered door de container die eronder staat. De beelden van eerdere stadionongelukken schieten direct door je hoofd. Ik ben heel blij, dat iedereen hier zonder schade uit heeft kunnen wegkomen. Met zoveel mensen bij elkaar is het meteen heel gevaarlijk.”

Het is niet voor het eerst dat de constructie van Nederlandse voetbalstadions kwetsbaar blijkt. Bij de aanbouw van een tribune van de Grolsch Veste in Enschede stortte het dak in, waarbij in 2011 twee doden en veertien gewonden vielen. In 2019 bezweek het dak van het Afas Stadion van AZ in een storm. Een paar dagen ervoor hadden er nog supporters op dat tribunedeel gezeten. Uit een rapport van de Onderzoeksraad naar het instorten bleek dat er sprake was van constructiefouten en werd kritiek geuit op de controle op veiligheid van gebouwen, die in gebruik genomen zijn. De Onderzoeksraad adviseerde een reguliere check, een zogenaamde apk, voor gebouwen.

Bij NEC zal nu ook grondig onderzoek moeten plaatsvinden. De overhangende balkonconstructie, die bij het uitvak is ingezakt, is over het hele stadion toegepast. Wat direct vragen oproept over de veiligheid van andere tribunedelen. „We hebben elk seizoen een stadionkeuring. Anders kun je niet voetballen. Maar we zullen nu moeten uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en moeten bepalen hoe het nu verder moet”, aldus Van Schaik.

 “We gebaarden dat ze zo snel mogelijk naar boven moesten klimmen, want je weet niet of het nog verder doorzakt”

De spelers en trainer van Vitesse reageerden geschrokken. „Godzijdank is er niemand gewond geraakt of erger. Dit had een ramp kunnen zijn. Als het was doorgezakt dan waren er gewonden of misschien zelfs doden gevallen”, aldus Vitesse-trainer Thomas Letsch.

Doekhi

Niet alle Vitesse-fans op de voorste rijen hadden direct de ernst van de situatie door. Een aantal bleef nog op het ingezakte deel staan. De Vitesse-spelers die voor het vak stonden gebaarden dat ze zich in veiligheid moesten brengen. „We gebaarden dat ze zo snel mogelijk naar boven moesten klimmen, want je weet niet of het nog verder doorzakt”, aldus Vitesse-captain Danilho Doekhi, die zich rot geschrokken was.

„We waren met de fans aan het feesten en springen en toen stortte ineens dat ding naar beneden. Gelukkig is er niemand helemaal naar beneden gevallen, maar die tribune stortte zo in. Je schrikt je kapot. In het verleden zijn dit soort dingen wel eens anders afgelopen, dus we mogen opgelucht zijn. Als dat ding helemaal naar beneden valt, dan loopt het hier heel anders af.”

Onrustig buiten stadion

De spelersbus en de diverse supportersbussen van Vitesse moesten zondagmiddag na NEC-Vitesse meer dan een uur uit veiligheidsoverwegingen worden vastgehouden bij het Gofferstadion. Het was buiten het stadion heel onrustig door rellende NEC-supporters, die de confrontatie met de politie zochten en onder andere een politiebusje vernielden en journalisten bedreigden. De ME moest meerdere charges uitvoeren. Omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen moest iedereen in het stadion blijven, totdat de rust hersteld was.

Technisch directeur Spors van Vitesse haalt opgelucht adem na het instorten van de tribune onder het uitvak

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: