2 juni 2017 In de media

Gevecht met de ‘Generatie Z’

Henk Fraser heeft dit seizoen meermaals gesproken over de ‘Generatie Z’, de huidige lichting profs die op mentaal vlak nog wel eens tekort schieten.
,,Dat was geen publicitaire prikkel", stelt de coach van Vitesse. ,,Dat was welgemeend."

,,Ik denk echt dat wij als staf de spelers ervan moeten overtuigen dat ze absoluut meer kunnen dan ze zelf denken. Mijn generatie, en daarboven, was helder. Wat je zaait, oogst je ook. Daar was zelfredzaamheid het uitgangspunt. Nu moeten we alles uitleggen. 'Waarom?' Dat hoor ik voortdurend."

Fraser wil af van gemakzucht. Topsport is lijden. Hardheid is een voorwaarde te slagen. ,,Bij Feyenoord deed ik twee keer per jaar de bruggenloop. Via Varkenoord, Erasmusbrug en Maasbrug weer terug. Je hebt er niks aan als voetballer of trainer. Tien kilometer op een harde ondergrond. Maar je ziet wel wie de zeikerds zijn. Je ziet karakter. Uitleggen is niet erg. Maar dan moet je als speler ook verantwoordelijkheid nemen."

,,Wij hebben bij Vitesse wel stappen gemaakt dit jaar. De spelers weten dat ze zichzelf pijn moeten doen. Er zijn er nog steeds die we moeten prikkelen. Over krachttraining, loopscholing of vetpercentage. Maar ze zoeken steeds meer het uiterste.

Als je de bekerfinale in het begin van het seizoen had gespeeld, hadden we nooit gewonnen. Dan waren we door de bal op de lat en de druk van AZ van slag geweest. Nu wilden ze kost wat kost in wedstrijd blijven. Wij zijn aan de slag gegaan met wedstrijdhardheid en die is er ook gekomen. De Generatie Z heeft het resultaat zelf behaald."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: