23 januari 2010 In de media

Graafland zag einde carrière al

Rotterdammer kan dankzij nieuwe chirurgie weer over voetbaltoekomst denken

Drie clubs hebben zich ge­meld voor Ronald Graaf­land. Niet slecht, vindt de derde keeper van Vitesse, die een jaar geleden nog dacht: ‘Dit is einde verhaal.’
VVV, Telstar en FC Dord­recht hebben al gehen­geld naar Ronald Graaf­land, de 30-jarige derde doelman van Vitesse. „Voor ie­mand die er vanaf februari 2009 uit is, vind ik dat niet slecht.”

Graafland is sneller dan verwacht terug van een blessure die maar zo het einde van zijn loopbaan had kunnen betekenen. Bij een on­schuldige ingreep aan de buiten­meniscus van zijn knie in februari 2009, kwam grote schade van het kraakbeen aan het licht.
„Ik heb meegekeken op de moni­tor en er zat een gat in het kraak­been, het leek wel een krater. De chirurg, dokter Frejlach, zei dat het er niet best uit zag. Ik dacht dat is einde verhaal. Maar Frejlach zij ook dat er nieuwe methode was en dat is mijn redding gewor­den. Er is een stukje kraakbeen aan de andere kant weggehaald, dat is zo geslepen dat het aan alle kanten op de plek past. En nu is mijn knie weer 100 procent.”

Graafland wachtte een hersteltijd van negen tot twaalf maanden, maar meldde zich sneller dan ver­wacht op het veld. „Fysiek was ik terug, maar het viel wel tegen. Ik had zeven maanden individueel ge­traind. Als je dan weer mee traint, gaat het ineens zo snel. Je moet de jongens bij naam noemen, in de groep denken en het is ineens heel druk. Dat was nieuw voor mij. Ik heb het er met de keeperstrainer, Raimond van der Gouw, veel over gehad. Je komt in een groep die vanaf juli bezig is en topfit is, dat is wennen.” Hij liep eerst tien we­ken op krukken, ging fietsen en aquajoggen om stap voor stap vooruit te komen. „Ik heb geen te­genslag gehad.” Wel raakte de Rotterdammer zijn status van tweede doelman kwijt.

Eloy Room is nu de vaste stand-in voor Piet Velthuizen en ook de aan AGOVV uitgeleende Sebasti­aan van der Sman was hem voor­bij in de pikorde. „ Zo gaat dat, het staat hier natuurlijk niet stil. Ik ben hier in 2008 gekomen als stand- in voor Piet Velthuizen. De club en ikzelf hadden het idee dat Piet snel zou vertrekken. Ze dach­ten toen rond de Olympische Spe­len, anders deze zomer. Maar Piet zit er nog steeds, dat schiet niet op. Als ze hem nog willen verko­pen, moeten ze snel zijn want hij heeft hierna nog maar een jaar.”

Graafland zelf heeft een aflopend tweejarige contract, met een een­zijdige optie voor Vitesse tot me­dio 2011 te verlengen. Graafland wil nu spelen, mits hij topfit is.
„Te snel beginnen is ook niet goed. Als je er nog niet klaar voor bent en je maakt een paar ketsers, kan het ook tegen je gebruikt worden.” Ondanks zijn lange absentie was er volop interesse. Telstar en FC Dordrecht gingen om financiële re­den niet door, VVV koos Boffin.

„Het streelt, als je er zo lang uit ge­weest bent. Ik moet spelen, maar het belangrijkste is dat ik na dit sei­zoen fit ben. Als Vitesse Piet niet verkoopt, gaan ze natuurlijk niet met mij verder. Als Piet wel ver­trekt, kunnen ze Eloy Room een kans geven en mij als stand-in ge­bruiken. Ik heb het hier nu naar mijn zin. Het eerste half jaar viel tegen, maar met Theo Bos en met Raimond van der Gouw gaat het de goeie kant op. Ik blijf graag in de eredivisie, aan de andere kant ben ik al blij áls ik kan spelen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: