17 januari 2019 In de media

Gratis buikecho voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-Excelsior

Artsen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem wijzen bezoekers van de wedstrijd Vitesse-Excelsior vrijdagavond op de risico’s van buikaneurysma.
Dat is een verwijding of uitstulping van de grote buikslagader, die kan leiden tot het overlijden van de patiënt.

De aandoening komt vooral voor bij mannen. Hoe hoger de leeftijd, des te groter het risico op een scheur in de buikslagader. Daarom kunnen mannen die dat willen vrijdagavond gratis een buikecho ondergaan. Daarbij hoeven ze alleen hun buik te ontbloten. Zien de artsen dat een vat verwijd is, dan krijgt de supporter een brief voor een bezoek aan de huisarts. Een verwijd vat kan een voorteken van een buikaneurysma zijn.

Het grootste gevaar van de uitstulping is dat de buikslagader plotseling scheurt. In dat geval overlijdt 50 procent van de patiënten direct. De grootste risicofactor van een buikaneurysma is roken. Andere risicofactoren zijn hoge bloeddruk en overgewicht. De aandoening kan ook het gevolg zijn van een ontsteking, trauma of syfilis. Vaatchirurgen, verpleegkundigen en vaatlaboranten van Rijnstate staan vrijdag vanaf 18.30 uur op de promenade van stadion GelreDome klaar om voorlichting te geven.

Vitesse en Rijnstate organiseren deze activiteit samen omdat zij willen dat inwoners van Arnhem en omgeving zo gezond mogelijk zijn en blijven, aldus een woordvoerder van Rijnstate. Rijnstate behandelt mensen en helpt hen bij een gezonde leefstijl. Vitesse doet dat laatste ook middels de afdeling Vitesse Betrokken, dat diverse leefstijlprogramma's kent die de gezondheid bevorderen.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: