27 maart 2014 In de media

Groen licht voor Nations League

De UEFA begint in 2018 een competitie voor landenteams:de Nations League. In het plan,dat door alle 54 UEFA-leden is goedgekeurd, gaat gespeeld worden in drie of vier divisies en wordt er met promotie- en degradatieregels gewerkt.
Het is de bedoeling dat de 12 sterkste landen op basis van de UEFA-ranking in vier A-groepen worden geplaatst. In elke groep spelen de landen in september en november twee uit- en thuiswedstrijden. De vier winnaars spelen halve finales.

Op dezelfde wijze worden ook vier B-, C- en D-groepen gevormd. De nummers drie van de A-, B- en C-groepen spelen in 2019 promotie-/degradatieduels met de winnaars van de groepen daaronder.

Twintig landen plaatsen zich via het traditionele kwalificatietoernooi voor het EK. De vier hoogst geëindigde ploegen van de Nations League die zich niet hebben gekwalificeerd, krijgen ook een ticket voor het EK.               
                                       
De KNVB steunt het plan van de UEFA, maar stelt wel een aantal voorwaarden aan de komst van de Nations League.   
                                       
"We willen niet dat er nog meer duels komen voor Oranje. De spelers zitten al aan hun maximum. Er moet financiële compensatie komen en ook willen we zelf nog wel vriendschappelijke interlands kunnen organiseren, simpelweg omdat daar veel geld mee verdiend kan worden", zei KNVB-directeur Bert van Oostveen.

NOS / Foto’s KNVB

Hoofdsponsor: