6 juni 2012 In de media

Groepsfase Europa League ver weg

Vitesse is één van de 194 deelnemers aan de Europa League in het seizoen 2012/2013. De Arnhemse club moet drie tegenstanders uitschakelen om het hoofdtoernooi te bereiken

Op 25 juni weet de Arnhemse club waar de Europese route wordt her­vat. Dan wordt op het hoofdkan­toor van de Europese voetbalbond UEFA in het Zwitserse Nyon de lo­ting verricht voor de eerste en tweede voorronde van het toer­nooi. Beoogd eindstation voor de deelnemers is de Amsterdam Are­na, waar 15 mei 2013 de finale wordt gespeeld.

Vitesse was in 2002 voor het laatst actief in Europa. Toen schakelde de Arnhemse club met trainer Mi­ke Snoei Rapid Boekarest en Wer­der Bremen uit en werd in de der­de ronde door de Engelse groot­macht Liverpool gestuit.

Het tweede Europese voetbaltoer­nooi heette toen nog UEFA Cup. In 2009 werd dat Europa League.

Vitesse is als winnaar van de play-offs in de eredivisie geplaatst voor de tweede voorronde van de Europa League, donderdag 19 en donderdag 25 juli. De loting voor de derde voorronde is tussendoor in Nyon: zaterdag 20 juli.

Het is nog grotendeels onbekend welke clubs Vitesse kan treffen in die tweede voorronde. Achttien deelnemers zijn geplaatst, daar ko­men de 39 winnaars uit de eerste ronde op 5 en 12 juli (met onder andere FC Twente) bij.

Tot de achttien geplaatste deelne­mers behoren naast Vitesse clubs als het Russische Anzji Machatsjka­la van de Achterhoekse coach Guus Hiddink en gewezen wereld­sterren als Eto’o en Roberto Car­los, Sparta Praag (ex-club Wilfried Bony), AA Gent, Bursaspor en AIK Stockholm.

Om het hoofdtoernooi van de Eu­ropa League – de poulefase – te be­reiken, moet Vitesse in twee voor­ronden en de play-offronde drie clubs uitschakelen in een uit- en een thuisduel. De moeilijkheids­graad neemt per ronde toe.

Loting en plaatsing (Nederland staat hoog op de Europese rang­lijst waardoor clubs geplaatst wor­den en sterke tegenstanders kun­nen ontlopen) spelen een grote rol in de kans op succes.

Overleeft Vitesse de tweede ronde, dan wachten in de derde ronde (SC Heerenveen stroomt dan in) clubs als Liverpool, Olympique Marseille, Atletic Bilbao en Interna­zionale. In de laatste voorronde voor de groepsfase (PSV en AZ stromen daar in) komen er kracht­patsers als VfB Stüttgart, Newcast­le United, Lazio Roma en het Spor­ting Lissabon van de oud-Vitesse­naren Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars bij. Ook stromen dan de vijftien afvallers van de voor­ronde Champions League in. Vites­se heeft een lange weg te gaan.

Speeldata Europa League in 2012:

1e voorronde: 5 en 12 juli
2de voorronde: 19 en 26 juli
3de voorronde: 2 en 9 augustus
Play-offs: 23 en 30 augustus Groepsfase ( poule van vier): 20 sep­tember, 4 oktober, 25 oktober, 8 no­vember, 22 november, 6 december.

Gelderlander

Hoofdsponsor: