21 september 2021 In de media

Groningen trainer Buijs ziet wedstrijd tegen Vitesse nog niet als cruciaal

Als FC Groningen weer wat omhoog wil kijken, dan moet er woensdag van Vitesse gewonnen worden. ‘We moeten vastigheden creëren.’

FC Groningen beleeft inmiddels een matige competitiestart. Met vijf punten uit vijf wedstrijden staat de equipe van trainer Danny Buijs op de dertiende plaats in de eredivisie.

‘We moeten stabieler worden’

Volgens de coach zit de club nog niet in een cruciale situatie op dit moment. ‘Het wordt pas cruciaal als je aan het eind van de competitie zit’, zegt Buijs.
‘We hebben een wisselende start. Qua punten zitten we wat te laag als je kijkt naar de mogelijkheden die we gehad hebben. Ook tegen Willem II hadden we een paar prima kansen om de gelijkmaker te scoren. Aan de andere kant is er ook een reden voor. Het is wisselend en we moeten stabieler worden.’

Transferperiode hakte erin

Op de slotdagen van de transferperiode onderging de selectie van FC Groningen zoals bekend nog een ware metamorfose. ‘Dat is het vervelende van de huidige markt, maar daar moeten we mee dealen’, zegt Buijs nogmaals over het vertrek van een aantal bepalende spelers binnen zijn selectie.
‘Nu moeten we zo snel mogelijk bouwen aan een nieuw team. Vastigheden creëren, maar ook stabiliteit in niveau halen, wat weer een garantie is voor punten. Het heeft tijd nodig, maar zoveel tijd hebben we niet. Je loopt nu op een aantal vlakken achter de feiten aan en daar is niks mis mee. Je kunt dan ook nog steeds punten halen en dat willen we tegen Vitesse ook doen.

Twijfelgevallen in de selectie

Tegen de Arnhemmers heeft Buijs te maken met een aantal twijfelgevallen in zijn selectie. Op basis van de training lijkt alleen Laros Duarte de wedstrijd tegen Vitesse wellicht niet te halen. Hij werkte de gehele training een individueel programma af. Wessel Dammers en Marin Sverko deden wel volop mee en lijken op tijd hersteld voor de wedstrijd tegen Vitesse. Hetzelfde geldt voor Cyril Ngonge. De jonge aanvaller kreeg tegen Willem II na de wedstrijd een rode kaart, maar werd door de aanklager vrijgesproken.

‘Ze moeten niet in zo’n situatie terecht komen’

‘Een flink aantal jongens die er zaterdag bij waren, zullen er tegen Vitesse ook weer bij zijn’, vertelt Buijs. ‘Het kan ook zomaar op twee of drie plekken anders zijn, maar dat weet ik uiterlijk pas op de wedstrijddag.’

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh, El Hanhouri, Te Wierik, Kasanwirjo, Dammers, van Hintum, van Kaam, Suslov, Ngonge, Irandust en Strand Larsen.

Bron: RTVNoord / Foto's: SV

Hoofdsponsor: