11 september 2019 In de media

Groningse wetenschappers werken samen met Vitesse in onderzoek naar veerkrachtige sporters

Groningse wetenschappers werken samen met Vitesse en twee andere BVO’s in een onderzoek naar veerkrachtige sporters. Doelstelling is om met slimme technologie sportblessures en mentale dip te lijf te gaan, binnen en buiten de sport.
Om gezond te blijven en optimaal te presteren moeten sporters veerkrachtig zijn. Ze krijgen te maken met allerlei ‘stressoren’, zoals zware trainingen en verloren wedstrijden. Wanneer sporters niet goed van deze stressoren herstellen, kunnen zij geblesseerd raken of in een mentale dip komen.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG gaan de komende jaren in samenwerking met de voetbalclubs FC Groningen, PSV en Vitesse, de Universiteit Leiden, de Jheronimus Academy of Data Science en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek doen naar deze veerkracht, die voor sporters zelf lastig te bepalen is. Zij krijgen hiervoor een ZonMw subsidie ter waarde van 750.000 euro uit het programma Sport en Bewegen. Het totale budget is ruim 1,2 miljoen euro.

Bij Vitesse, FC Groningen en PSV Vitesse worden dagelijks fysieke en mentale gegevens van alle spelers verzameld. In het onderzoek worden deze data bij elkaar gebracht in een dataplatform en automatisch geanalyseerd. “Met deze analyse maken we de fysieke en mentale veerkracht van individuele speler inzichtelijk voor zowel de sporter als de coach. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld trainingen aanpassen om te voorkomen dat een speler fysieke of mentale problemen krijgt”, aldus hoofdaanvrager en projectleider dr. Ruud den Hartigh van de Rijksuniversiteit Groningen. "In dit project combineren we de laatste kennis uit de psychologie, bewegingswetenschappen en data science."

Wetenschappelijk kennis voor betere begeleiding van spelers

Het project met als officiële titel ‘Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach’ draait op data van de voetbalclubs FC Groningen, PSV en Vitesse. Deze clubs hebben een een geavanceerde infrastructuur om dagelijks fysieke en mentale gegevens van hun spelers te meten met behulp van onder andere apps, camera’s langs het veld en sensoren die de spelers dragen tijdens trainingen en wedstrijden.

Dr. Wouter Frencken, hoofd Performance bij FC Groningen, coördineert binnen het onderzoek de metingen bij FC Groningen en de contacten met de clubs. "We meten vrijwel alle acties van spelers op het veld, en we meten ook hoe zij zich voelen voor en na trainingen en wedstrijden. Hoe een speler er fysiek en mentaal voor staat en of we het individuele programma moeten aanpassen, is vaak moeilijk te overzien voor de experts op het veld. Nu kunnen we veerkracht beter inzichtelijk maken voor een nóg betere begeleiding van spelers."

Inzichten ook bruikbaar buiten het voetbal en voor niet-sporters

Buiten het voetbal worden ook steeds vaker sensoren gebruikt om bewegingen bij te houden en gebruiken mensen appjes om aan te geven hoe zij zich voelen. Daarom zijn de inzichten uit het project niet alleen relevant voor topvoetballers volgens Den Hartigh. “Als we beter begrijpen hoe veerkracht bepaald en verbeterd kan worden, kunnen we ook werken aan de veerkracht van mensen in andere sporten en in het dagelijkse leven.” Na dit project kunnen de inzichten dan ook gebruikt worden in topsport, breedtesport én daarbuiten.

Naast projectleider dr. Ruud den Hartigh, zijn de volgende onderzoekers van het Sport Science Institute Groningen betrokken bij het project: Prof. dr. Nico van Yperen, dr. Ando Emerencia en Prof. dr. Peter de Jonge van de afdeling Psychologie, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en Prof. dr. Koen Lemmink en dr. Michel Brink van het Centrum voor Bewegingswetenschappen, UMCG.

De onderzoekers werken binnen een breder consortium samen met de volgende partijen: Leiden Institute of Advanced Computer Science (Universiteit Leiden), Jheronimus Academy of Data Science, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, FC Groningen, PSV, Vitesse, KNVB, NOC*NSF, Sport Data Center, Sport Science Institute Groningen en Sportinnovator Centrum Groningen.

Binnen het project worden twee fulltime promovendi, twee deeltijd post-docs en een praktijkonderzoeker aangesteld. De looptijd van het onderzoek is 48 maanden. Het voorstel ‘Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach’ was één van de acht voorstellen die door ZonMW in het programma Sport en Bewegen is gehonoreerd.


Dr. Ruud den Hartigh, RUG (links) & Dr. Wouter Frencken (FCG)
RUG / Foto’s SV – RUG

Hoofdsponsor: