19 juli 2020 In de media

Groot verschil tussen Vitesse en Ajax: ‘Ideale voorbereiding duurt zes weken’

Hoewel op AZ na alle Eredivisie-clubs tegelijkertijd aan het nieuwe seizoen beginnen, wordt voor heel verschillende voorbereidingen gekozen. Zo is Vitesse op 1 juli van start gegaan, een maand voordat Ajax weer gaat trainen.

,Dat verschil kan te maken hebben met het moment waarop de clubs zijn gestopt met trainen”, legt Egid Kiesouw uit. De voormalig fysieke trainer van onder meer Borussia Dortmund, Feyenoord, het Nederlands elftal en PSV wijst op het belang van een goede opbouw van de trainingsintensiteit. ,,Als een club vroeg is gestopt met trainen en een lange rustperiode heeft gehad, hebben de spelers meer tijd nodig om op niveau te komen en blessurevrij te blijven als de intensiteit straks weer omhoog gaat. Een voetballer leeft van explosieve prikkels. Als die lang achterwege zijn gebleven, kom je na de vakantieperiode in de problemen. Dan heeft je lichaam meer tijd nodig om zich aan te passen aan de prikkels die een speler die wedstrijdfit is veel makkelijker aankan.”

In dat geval is het dus niet gek dat clubs als Vitesse en FC Utrecht (dat op 6 juli met de voorbereiding startte) een flink langere voorbereiding draaien dan de zes à zeven weken die normaal gesproken als de ideale lengte worden gezien. ,,Globaal zou je kunnen zeggen dat een ideale voorbereiding bestaat uit twee weken waarin je eerst op omvang traint, daarna twee weken submaximaal en in week vijf en zes nog twee weken explosief”, legt Kiesouw uit. ,,Maar ik kan me voorstellen dat sommige clubs het seizoen met het hele coronaverhaal niet goed hebben afgesloten. Dat zullen ze moeten inhalen. Dan moet er voor die zes weken dus nog een periode worden ingelast waarin de intensiteit van de trainingen rustig wordt opgebouwd. Het is wel belangrijk dat de clubs die voor een lange voorbereiding kiezen nog een moment pakken waarop de spelers even vrijaf krijgen, zodat ze goed kunnen herstellen.”

"Een voetballer leeft van explosieve prikkels", vertelt Kiesouw. "Als die lang achterwege zijn gebleven, kom je na de vakantieperiode in de problemen. Dan heeft je lichaam meer tijd nodig om zich aan te passen aan de prikkels die een speler die wedstrijdfit is veel makkelijker aankan. Globaal zou je kunnen zeggen dat een ideale voorbereiding bestaat uit twee weken waarin je eerst op omvang traint, daarna twee weken submaximaal en in week vijf en zes nog twee weken explosief."

Kiesouw benadrukt dat clubs die door het coronavirus eerder zijn gestopt, dat moeten inhalen. "Dan moet er voor die zes weken dus nog een periode worden ingelast waarin de intensiteit van de trainingen rustig wordt opgebouwd." Het verklaart waarom Ajax pas weer op 1 augustus begint. De selectie van trainer Erik ten Hag trainde door tot 11 juli en heeft straks nog zes weken voor de start van het Eredivisie-seizoen.

Voetbalprimeur – Bew SV / Foto’s Vitesse – SV

Onze sponsoren: