9 oktober 2015 In de media

Guram Kashia een van de 10 beste verdedigers van de Eredivisie

Al sinds jaar en dag leiden we in Nederlanders verschrikkelijk goede aanvallers en middenvelders op. Hebben we het over verdedigen, dan krijgt Nederland nogal eens kritiek te verduren.
Natuurlijk, vroeger hadden we Jaap Stam en Frank de Boer, maar hebben we het over het hier en nu, dan wordt opbouwen belangrijk gevonden, aanvallen, maar de pure verdediger is wellicht een uitstervend ras. Toch zijn er in de Eredivisie ook verdedigers die de middelmaat ontstijgen.

Guram Kashia
De Georgische centrale verdediger Guram Kashia van Eredivisie-subtopper Vitesse is in Arnhem de absolute verdedigingsleider. Valt Kashia weg, dan hebben ze in het Gelredome gewoon een heel erg groot probleem. Vitesse heeft in de afgelopen acht competitiewedstrijden maar zes doelpunten tegen gehad, en dat betekent dat de Arnhemmers het beter doen dan bijvoorbeeld PSV en Feyenoord.

Jeffrey Gouweleeuw
Jeffrey Gouweleeuw kon in de voorbije transferwindow een transfer maken naar Griekenland, waar de topclub Olympiakos belangstelling in hem had. AZ hield hem echter aan zijn contract. Met recht, want de Nederlandse stopper is ongelooflijk belangrijk voor de equipe van coach John van den Brom. Gouweleeuw is niet voor niets aanvoerder in het AFAS Stadion, natuurlijk.

Joël Veltman
Goed, Joël Veltman doet het deze jaargang van de Eredivisie nog niet uitermate sterk. Maar dat verandert niets aan het feit dat hij wel gewoon een van de beste verdedigers van de Eredivisie is. In 2014 nam coach Louis van Gaal hem al mee naar het WK in Brazilië met Oranje, en bij Veltman is ook heel erg veel potentieel aanwezig. De Ajacied moet nog wel een middenweg vinden als het gaat om de vraag hoeveel energie en strijd hij in een wedstrijd gooit. Bij tijd en wijle is het te lichtzinnig, waar de Nederlandse stopper tegen PSV meer op een Italiaanse slager leek.

Eric Botteghin
Botteghin was gedurende het vorig seizoen de absolute uitblinker aan de kant van Eredivisie-subtopper FC Groningen. Mede dankzij de Braziliaan konden de Groningers de KNVB-beker pakken. Deze zomer maakte Botteghin de overstap naar Feyenoord, en in De Kuip valt hij nog niet heel erg op, mede door wat pijntjes. Maar het staat buiten kijf dat Botteghin een van de beste verdedigers van de Eredivisie is.

Mitchell Dijks
De Eredivisie-topclub Ajax doet het in de laatste paar weken niet heel erg sterk. De Amsterdammers staan echter nog wel bovenaan, en dat hebben ze te danken aan de defensie. Mitchell Dijks kwam een paar maanden geleden over van Willem II, en in zijn eerste paar weken terug bij Ajax doet hij het alleraardigst. Opbouwend gezien kan het soms beter bij de Nederlandse vleugelverdediger, maar hebben we ook een wedstrijd gezien waarin Dijks verdedigend gezien compleet werd weggespeeld? Wij denken van niet.

Rick Karsdorp
Toegegeven, Karsdorp staat op vijf omdat we ons een klein beetje laten leiden door het moment. Maar wie kan ons dat aanrekenen? De talentvolle Nederlandse back doet het deze competitiestart toch wel zo ongelooflijk goed. Karsdorp was in de jeugd van Feyenoord op Varkenoord nog een middenvelder, en dat kun je terugzien in zijn spel. De rechter vleugelverdediger van de Rotterdammres strooit doorgaan met goede passes, en ook verdedigend gezien staat hij zijn mannetje.

Kenny Tete
Tete komt eigenlijk pas net kijken, maar we kunnen nu al zien dat hij het in zich heeft om een hele grote te worden. De jonge back van Ajax is snel en beschikt over een neusje voor het verdedigen. Niet voor niets worden de woorden 'de perfecte tackle' vaak gebezigd als het om Tete gaat. Voor het 'jonkie' van de Amsterdammers geldt echter wat voor Dijks ook geldt: opbouwend gezien kan het zo nu en dan beter. Maar wat zeuren we eigenlijk? Een verdediger moet toch vooral kunnen verdedigen?

Hectór Moreno
Regerend kampioen PSV deed er in de transferwindow alles aan om Hectór Moreno aan te trekken, en dat is in de eerste paar wedstrijden van dit seizoen terecht gebleken. Vooral in de Champions League tegen Manchester United blonk de Mexicaan uit. Even later in de Eredivisie tegen Heracles had hij het weer moeilijk, en het leek er sterk op dat hij zijn maatje Guardado miste. Toch mogen we blij zijn met iemand als Moreno op de Nederlandse velden. Een verdediger die soms rücksichtslos een tackle inzet.

Sven van Beek
Bij SoccerNews.nl vragen wij ons soms af: waar zit de bondscoach van het Nederlands elftal, Danny Blind, soms met zijn ogen? De keuzeheer van Oranje deed in het verleden al een beroep op Bruno Martins Indi, op Gregory van der Wiel, maar Sven van Beek lijkt hij steevast te vergeten. En Van Beek is toch gewoon dé man in vorm in de Eredivisie? Wij dichten de jongeling een grote toekomst toe.

Jetro Willems
Jetro Willems waren we bijna vergeten, en dat terwijl hij eigenlijk gewoonweg de beste verdediger van de Eredivisie is. Niet voor niets werd de vleugelverdediger van PSV in de zomer in verband gebracht met een paar Europese topclubs. Het zit er dik in dat Willems na dit seizoen vertrekt uit het Philips Stadion, en het zit er óók dik in dat de Eindhovenaren voor hem gaan cashen.
 

Soccernews / Foto’s SV

Hoofdsponsor: