19 mei 2012 In de media

Guram Kashia: ‘Jordania moet heel blij zijn’

Vitesse-aanvoerder Gu­ram Kashia gaat na de play-offs praten met clubbaas Merab Jorda­nia over de toekomst van trainer John van den Brom.
De coach staat in de belangstelling van An­derlecht en via Jordania’s vriend Johan Boskamp is uitgelekt dat de eigenaar van de Arnhemse club twijfelt over het aanblijven van zijn trainer. Maar Kashia kent geen twijfels: „Natuurlijk hoop ik dat Van den Brom blijft.”

De zaak Van den Brom heeft Vites­se in zijn greep, uitgerekend in de fase dat de club in de finale van de play-offs tegen RKC Waalwijk na tien jaar terug kan keren in het Eu­ropese voetbal. Tussen de landge­noten Jordania en Kashia is de voorbije dagen geen contact ge­weest. „Heel mijn lichaam en mijn gedachten hebben zich alleen maar gericht op deze wedstrijden tegen RKC”, zegt de centrumverde­diger. „Ik heb hem niet gesproken, dat doe ik na het seizoen.”

De boodschap van de aanvoerder zal helder zijn. De trainer wegstu­ren, omdat hij niet vierde is gewor­den en niet direct Europees voet­bal heeft gehaald, dat wil er bij Kashia niet in. „Ik denk dat ook Merab aan het eind van het sei­zoen blij moet zijn, als we RKC verslaan”, zegt de Georgiër. „ Ik wil er graag met Merab over praten. Hij is de eigenaar, het is normaal dat hij grote ambities heeft. Dat is ook goed. Maar of je nou vierde wordt in de competitie, of via de play-offs Europees voetbal haalt, dat maakt niets uit. Het gaat erom dat je het haalt. En als wij zondag definitief RKC verslaan, dan heb­ben we zelfs een beter uitgangs­punt dan FC Twente.”

Daarmee doelt Kashia op het feit dat Vitesse in zou stromen in de tweede voorronde van de Europa League (op 19 en 26 juli), terwijl Twente als winnaar van het fair play-klassement al in de eerste ron­de (op 5 en 12 juli) uitkomt. „Na­tuurlijk hoop ik dat Van den Brom blijft. Het is zeker dat we een heel goed seizoen hebben gehad, dank­zij hem. Hij heeft veel veranderd.”

Onder Albert Ferrer, de wegge­stuurde voorganger van Van den Brom, ontsnapte Vitesse vorig sei­zoen ternauwernood aan degrada­tie. Een tegendoelpunt meer in de laatste (thuis)wedstrijd van het sei­zoen tegen Excelsior (1-4) en Kas­hia en zijn mannen hadden na­competitie moeten spelen.

„Het verschil met dit seizoen is on­gelooflijk groot”, geeft de interna­tional aan. „Iedereen wil winnen. We gaan altijd om te winnen. Vo­rig jaar was dat anders. We had­den toen veel gehuurde spelers en veel spelers dachten alleen maar aan hun toekomst. Nu zijn we echt een team. Ik ben blij dat we nu een heel goede kans maken Eu­ropees voetbal te halen. Dat is ook wat Vitesse dit seizoen wilde. Het is het maximaal haalbare.”

„Ik wil ook niet elk jaar een ande­re trainer”, vervolgt Kashia. „Dat is niet goed voor de ploeg. Ik ben ge­lukkig met hem als trainer. En John is ook een goed mens.”

Kashia twijfelt niet dat Vitesse er morgen in slaagt de laatste horde op weg naar Europa te nemen. Maar hij waakt na de 3-1 zege in het eerste duel met RKC voor te vroege euforie. „Denk maar eens aan vorig seizoen, toen ADO Den Haag in de finale van de play-offs thuis met 5-1 won van FC Gronin­gen en het in Groningen ook 5-1 werd. In het Nederlandse voetbal is alles mogelijk, zeg ik altijd.”

Dus weet de captain wat Vitesse te doen staat. „We moeten voorzich­tig zijn en geconcentreerd. Doen we dat, dan gaan we Europa in. Als we daarnaast ook nog eens goed spelen, dan moeten we in staat zijn de thuiswedstrijd te win­nen.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: