17 september 2012 In de media

Guram Kashia: ‘Teamwerk is basis van succes Vitesse’

Guram Kashia was dinsdag met de nationale ploeg van Georgië dicht bij een stunt tegen Spanje. Zondag, in Groningen, slaagde hij wel in zijn missie met Vitesse.
Guram Kashia maak­te een merkwaardige voetbalweek mee. De aanvoerder van Vitesse verloor dinsdag met zijn land Ge­orgië op de valreep deWK-kwalifi­catiewedstrijd tegen Spanje (0-1).

Vijf dagen later gaf de 25-jarige in­ternational leiding aan de defensie van Vitesse, dat met een man min­der won bij FC Groningen (0-3).

In beide partijen was de ploeg van Kashia veroordeeld tot verdedigen. „Heel Georgië was trots op ons”, zo keek Kashia in Groningen terug op het duel met wereldkampioen Spanje. „Georgië is maar een klein land. Niemand had verwacht dat wij zo goed zouden vechten. We hadden daarvoor met 2-1 gewon­nen vanWit-Rusland. De mensen in Georgië geloven in ons. Ze heb­ben gezien dat we zelfs tegen Span­je hadden kunnen winnen.”

Waar Georgië het aluminium raak­te, daar sloeg Spanje vlak voor tijd toe. Kashia had als verdedigende middenvelder meerdere duels uit­gevochten met Xavi en Andres Iniesta, de absolute wereldtop. „ Zij spelen zo simpel”, sprak Kashia lo­vend. „Daar kan je niets tegen doen. Iedereen weet bij hun pre­cies wat ze moeten doen en waar ze moeten lopen. Schitterend.”

Vijf dagen later moest Kashia in Groningen, door de rode kaart van ploeggenoot Jan-Arie van der Heij­den, ook met Vitesse in de verdedi­ging. „De tweede helft was qua spelbeeld precies zoals onze wed­strijd met de nationale ploeg van Georgië tegen Spanje. De organisa­tie en de concentratie waren heel goed bij ons”, stelde Kashia in de Euroborg. „Het gaat niet om de verdediging of om de aanval. Het gaat erom dat we als team hebben verdedigd.

Het is teamwerk. Wij kwamen hier voor drie punten, maar na de eerste helft was ik te­vreden met een gelijkspel. Dat wij hier met tien man hebben gewon­nen, dat komt doordat wij een goed team zijn. We hebben de counters goed afgemaakt en verdie­nen de drie punten.”

Vitesse heeft de beste competities­tart ooit neergezet. „We willen bij de top van de eredivisie horen”, al­dus Kashia. „Ik kan niet zeggen dat we dit jaar al mee moeten doen om de titel, maar in voetbal weet je het nooit. Als we bij de eer­ste vier, vijf ploegen eindigen, dat zou heel goed zijn.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: