26 november 2020 In de media

Gyan de Regt, profspeler bij Vitesse

Waar menig jeugdspeler bij VV Papendrecht van droomt, is de 17-jarige Gyan de Regt gelukt: een profcontract tekenen bij een profclub.

Gyan was waarschijnlijk het jongste voetballende lid ooit. Met 4 jaar en 28 dagen werd hij lid waarna hij niet meer van het veld te krijgen was. Rinus van Gangelen, destijds trainer van de mini’s, zag het gelijk: die kan voetballen. Na de mini’s ging Gyan naar de F1 en E1 waarna hij vervroegd werd doorgeschoven naar de D1.

Kun je wat vertellen over je begintijd bij VV Papendrecht?

“In de F1 hadden we een leuk team waarmee we, onder leiding van hoofdsponsor Teus Baars, de eerste editie van de Coen Moulijn Memorial Cup wonnen. In de D1 en C1 speelde ik in een geweldige lichting. Ik speelde onder andere met Cees Baars, Wesley Tilroe, Bas Jonker, mijn broer Bailey en niet te vergeten Nikki IJzerman die nu bij ADO Den Haag speelt, in de eredivisie vrouwen. Guus Baars was toen net vertrokken naar Feyenoord. Ik liep samen met Guus stage bij Feyenoord. Ik viel in de laatste ronde af. Hij heeft het gered en ondertussen heeft ook hij een profcontract getekend, mooi toch. In diezelfde tijd heb ik ook nog stage gelopen bij de gecombineerde jeugdopleiding van Willem II en RKC.”

Je bent na de C1 van VV Papendrecht naar FC Dordrecht gegaan

“Dat klopt. Dat laatste jaar in C1 was overigens een leuk seizoen. We werden kampioen met Vincent de Klerk als trainer. Daarna ben ik inderdaad door FC Dordrecht gevraagd en daar samen met mijn broer Bailey naartoe gegaan. De keuze was makkelijk. Ik zat in Dordrecht op school en kon met de fiets gelijk door naar de training en daarna met de waterbus weer naar huis. Ik heb daar drie jaar gevoetbald. Na die periode heb ik de keuze gemaakt om via Alphense Boys te proberen me bij andere betaaldvoetbalorganisaties in de kijker te spelen. Dat lukte waarna ik gekozen heb voor Vitesse. Ik kreeg wel reacties waarom ik voor Vitesse gekozen had. Mensen gaven aan dat daar nou niet echt veel jeugdspelers doorbraken. Ik kon kiezen uit 7 clubs waaronder FC Utrecht en Sparta maar Vitesse gaf me een goed gevoel. Ook omdat alles er goed geregeld is. Tevens werd aangegeven dat de Arnhemse voetbalclub het anders zou gaan doen, dat de jeugd meer de kans gegeven zal worden. Dat zie je nu al gebeuren. Dit seizoen zijn er al meerdere jeugdspelers doorgeschoven naar het eerste. Dus de verandering is duidelijk in gang gezet.”

Hoe is dat om als jongen van 17 doordeweeks van huis te zijn?

“Ik zit in het laatste jaar van het VWO en woon doordeweeks in Arnhem. Ik heb het goed naar mijn zin. Ik woon met nog vier andere jeugdspelers op een vakantiepark, samen met een begeleider. Het vervoer van en naar huis is met busjes geregeld. Na de trainingen eten we op de club. Vanwege de coronacrisis spelen we op dit moment geen wedstrijden, wat ik erg mis. Ook de sportschool is nu even niet aan de orde. Balen, maar het is niet anders.”

Je bent aanvaller, is dit altijd zo geweest?

“Ja, vanaf het begin. Ik speelde altijd of rechts- of linksbuiten. De laatste jaren speel ik vooral op links, al ben ik van nature rechtsbenig. Ik heb dan de mogelijkheid om naar binnen te komen om vervolgens met m’n rechter te kunnen schieten.”

Je speelt in de onder 18 en krijgt training van Theo Janssen. Hoe is dat?

“Dat is natuurlijk geweldig. Bij de Onder 21, waar ik al een paar keer mee heb getraind en gespeeld, zijn de trainers Nicky Hofs en Tim Cornelisse. Edward Sturing is hoofd jeugdopleiding. Zij zijn allemaal ex-profvoetballers. Je leert enorm veel van dit soort mannen. Ze geven je tips en adviezen waar je echt wat mee kan.”

Je krijgt regelmatig een beoordeling, hoe werkt dat?

“We maken gebruik van een app. In die app moet je een actieplan zetten, hoe jij jezelf wilt ontwikkelen. Wat zijn je doelen, waar wil je je verbeteren. Het initiatief ligt bij de speler. Via de app kan je ook beelden terug zien van jezelf van trainingen en wedstrijden. We trainen ook vaak met zo’n hesje met een sensor. Dan kan je precies zien hoeveel en hoe hard je gelopen hebt. Vooraf aan wedstrijden krijg je soms ook nog beelden te zien. Ze laten dan zien wat er goed en minder goed ging. Daarnaast heb je regelmatig een gesprek over hoe het gaat en krijg je adviezen.”

Wat zijn je sterke punten en je verbeterpunten?

“Mijn sterke punten zijn mijn passeeracties, snelheid en overzicht voor de goal. Ik werk eraan om nog sneller en sterker te worden. Ik wil mee kunnen in het mannenvoetbal. Daarbij wil ik mijn schot van buiten de zestien nog verbeteren.”

Wat zijn je doelen?

“In wil ieder geval mijn VWO afronden, waarvan ik het examen over twee jaar kan verdelen. Daarnaast focus ik me volledig op het voetbal. Mijn doel is uiteraard het eerste van Vitesse halen en daarna lekker dromen van de Premier League.”

Met deze droom sluiten we het interview af met Gyan de Regt, een doodnormale, nuchtere en vooral vriendelijke voetballer die bezig is zijn droom te verwezenlijken.

Bron: VVPapendrecht / Foto's: Vitesse - SV

Hoofdsponsor: