6 februari 2012 In de media

Harde ingreep Van den Brom

Met zware duels tegen Feyenoord (uit) en FC Twente ( thuis) voor de boeg, heeft Vitesse zaterdagavond tegen NAC voor het eerst in 2012 wat kleur op de wan­gen gekregen. Dankzij een rake uit­haal van Nicky Hofs (1-0) blijft de Arnhemse ploeg in de race voor Europees voetbal.
Om zijn ploeg uit de verstikkende wurggreep van drie januarinederla­gen te krijgen, greep trainer John van den Brom hard in. Hij slachtof­ferde drie spelers uit de basiself die dinsdag de snelste weg naar Euro­pa lichtzinnig hadden laten passe­ren. Na de bekernederlaag tegen Heerenveen (1-2) werden Marcus Pedersen, Giorgi Chanturia en Stanley Aborah geslachtofferd.

Van den Brom verklaarde zijn in­grepen zaterdag met de simpele verklaring ‘dat er nu eenmaal iets moest gebeuren’. „We hebben de mogelijkheid om wat te schuiven, dat hebben we gedaan”, zei Van den Brom, die over zijn keuzes niet te mopperen had.

De Japanse spits Mike Havenaar legde bij zijn eerste basisplaats in Arnhem de 1- 0 klaar voor Hofs en verdiende na een uur spelen een strafschop, die jammerlijk door Alexander Büttner werd gemist. Hofs, ook nieuw in de basis, kogel­de in de 19de minuut wel raak. Hij was daarnaast betrokken bij bijna elke gevaarlijke aanval in het eerste half uur. Minder gelukkig was het optreden van Chelsea-huurling Pa­trick van Aanholt, die vanaf de eer­ste minuut ruzie kreeg met de bal. Tussen die twee kwam het niet meer goed.

Van den Brom was opgelucht na de 1-0. „We hebben geen idee waarom alle zekerheden die ons de eerste seizoenshelft zo sterkt maakten, in januari allemaal ver­dwenen waren; geen durf, gelaten, geen wil om te winnen. Reken maar dat die drie nederlagen de jongens een tikkie hebben gege­ven. Het heeft mij ook wat slapelo­ze nachtjes gekost”, zei de trainer na de eerste driepunter van 2012.

Hoe zwaar de eerste zege telt, moet de komende weken blijken. Van den Brom: „Het is overdreven nu te zeggen dat het lek boven is. Maar de manier waarop we heb­ben gewonnen, is bepalend voor het gevoel. Ik vind dat we een uur overtuigend hebben gespeeld. Pas na die gemiste strafschop kwam NAC terug in de wedstrijd.”

Vitesse, dat via Hofs de paal en Van der Heijden de lat had ge­raakt, overleefde een drietal hache­lijke momenten voordat de ploeg voor de elfde keer dit seizoen zon­der tegengoal het laatste fluitsig­naal haalde.

Dat gebeurde zonder aanvoerder Guram Kashia die zich in de och­tenduren ziek meldde. Van den Brom verwacht hem zondag bij Feyenoord terug, in tegenstelling tot spits Wilfried Bony die met Ivoorkust de halve finale van de Afrika Cup bereikte en nog een week wegblijft.

Gelderlander

Hoofdsponsor: