6 oktober 2012 In de media

Hattrick Bony niet voldoende voor Vitesse

Vitesse heeft weer verzuimd de koppositie over te nemen van FC Twente. Ondanks een hattrick van Wilfried Bony wisten de Arnhemmers sc Heerenveen niet te kloppen (3-3).

Vitesse had vanavond de eerste plaats over kunnen nemen van FC Twente, dat zondag in actie komt tegen AZ. De Arnhemmers begonnen met de nodige aanvallende intenties in de GelreDome, waar in de vierde minuut de Theo Bos-tribune werd onthuld. Het publiek applaudiseerde een minuutlang voor de oud-speler en -trainer vana Vitesse die ernstig ziek is. De overigens aanwezige Bos zag ‘zijn’ club slordig omgaan met de kansen.

Friezen koelbloedig

Het duel in Arnhem kwam pas na een kwartier spelen echt op gang. Vitesse zag de aanvalslust beloond worden met de nodige corners. Daaruit kwam het nodige gevaar, maar tot scoren kwam de ploeg van trainer Fred Rutten niet. Mike Havenaar was een aantal keer dichtbij. De lange Japanner met Nederlands bloedzag een intikker via de paal naast gaan. Met het hoofd was Havenaar niet gelukkig. Kristoffer Nordfeldt kon steeds redding brengen.

De Zweed hield Heerenveen in de eerste helft overeind. Al waren de Vitessenaren ook niet scherp voor het doel van Heerenveen. Kashia, Wilfried Bony en Jonathan Reis zag hun inzetten geen doel treffen. Naarmate de rust naderde kwamen de bezoekers uit Friesland beter in de wedstrijd. Nadat Filip Djuricic al een goede kopkans miste, was het Alfred Finnbogason die wel scoorde. De spits rondde een voorzet van Jukka Raitala keurig af.

Spektakelstuk

Vitesse sneed zichzelf in de vingers, maar kwam kort na rust op gelijke hoogte. Wilfried Bony kreeg een niet te missen kans op aangeven van Jan-Arie van der Heijden: 1-1. Bony was erg bedrijvig na de pauze. Terwijl Vitesse op jacht ging naar een tweede doelpunt, kwam Heerenveen weer aan de leiding. Finnbogason profiteerde van een slippertje van Patrick van Aanholt en vond een gaatje tussen de benen van doelman Piet Velthuizen.

Na de tweede voorsprong van Heerenveen Vitesse moest opnieuw beginnen. De thuisploeg kon echter weer rekenen op Bony. Twintig minuten voor tijd kopte hij de 2-2 binnen op aangeven van Marco van Ginkel. Net als bij de aansluitingstreffer liet Vitesse Heerenveen weer terugkomen. Sven Kums bracht de Friezen voor de derde keer aan de leiding met een fraaie vrije trap. De formatie van Marco van Basten bleek uiterst scherp voor het doel van Velthuizen.

Bony redt punt

De bezoekers kregen in de slotfase een forse tegenslag te verwerken. Na een duikeling van Bony besloot scheidsrechter Richard Liesveld na enige aarzelen de rode kaart te tonen voor Arnold Kruiswijk. De strafschop werd koel binnen geschoten door Bony, zijn zevende doelpunt in de competitie. Vitesse aaste in de slotfase nog op een vierde doelpunt, maar een schot van Van Ginkel en een vrije trap van Theo Janssen waren prooien voor Nordfeldt. Kashia kopte net naast. De ambitieuze ploeg blijft na de remise tweede.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: