13 november 2013 In de media

Havenaar even uit beeld

Japanse spits van Vitesse niet geselecteerd voor oefenduel met Oranje zaterdag. „Heel jammer. Ik zit thuis voor de televisie.”
Een basisspeler bij Ja­pan was Mike Havenaar (26) niet, maar de spits van Vitesse had wel gehoopt dat hij zou worden gese­lecteerd voor de oefenduels met het Nederlands elftal (zaterdag, 13.15 uur in Genk) en België (dins­dag 19 november in Brussel). Maar bondscoach Alberto Zac­cheroni nam de lange aanvaller niet op in zijn 23-koppige selectie. Een teleurstelling voor Havenaar. „Heel jammer. De bondscoach heeft meer opties en de keuze is ditmaal niet op mij gevallen.”

Havenaar kreeg vorige maand wel speeltijd in de verloren oefen­duels met Servië (0-2) en Wit-Rusland (0-1). „Natuurlijk had ik ook graag tegen Nederland en België willen spelen Dat zijn sterke tegenstanders. Ik heb nu een paar vrije dagen en zal de wedstrijd op de televisie bekij­ken.”

Bondscoach Zaccheroni was eind september toeschouwer tijdens het duel van Vitesse met PEC Zwolle (3-0). Havenaar scoorde niet en speelde een onopvallende wedstrijd. De situatie is enigszins veranderd. Hafuna Maiku, zoals Havenaar in Japan wordt ge­noemd, scoorde sindsdien drie goals (tegen Feyenoord, FC Gro­ningen en FC Utrecht) en Vitesse is sinds zaterdag de nieuwe koplo­per van de eredivisie. „Ik weet niet of de bondscoach nog eens komt kijken. Maar misschien ziet hij mijn doelpunten op internet. Ik hoop het. Ik heb het WK in Bra­zilië nog niet uit mijn hoofd ge­zet.”

Vier competitiegoals maakte Ha­venaar tot nu toe. Dat kan beter, vindt hijzelf. „Die goal, zaterdag tegen FC Utrecht, had ik echt no­dig. Ik had al een paar kansen ge­had en die gingen er niet in. Ik werk hard en ben een aanspeel­punt voorin, maar ik wil ook doel­punten maken. Daar wordt een spits op afgerekend.” Met een lach: „Als ik niet scoor, haalt Vitesse in de winter een nieuwe spits. Zo gaat dat in prof­voetbal.”

De gemiddelde voetbalfan in Ne­derland kent Havenaar vooral van zijn missers, te zien tijdens de sa­menvattingen op Studio Sport op zondagavond. Havenaar houdt het positief. „Ik heb vertrouwen nodig. Tegen Ajax speelde ik goed, maar scoorde niet. Tegen Utrecht lukte dat wel. Dat is lek­ker. Mijn familie zat op de tribu­ne en leefde met mij mee.”

Havenaars contract loopt aan het einde van dit seizoen af. De Japan­ner, sinds januari 2012 in Neder­land, ziet een langer verblijf in Arnhem wel zitten. „Ik weet nog niet wat ik doe. Ik denk dat ik ga verlengen, dat ik nog een seizoen blijf. Waarschijnlijk weet ik in de winter meer.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: