29 oktober 2012 In de media

Havenaar: “Keuze Rutten een verrassing”

1.94 meter lijkt de ideale lengte voor een centrumspits, maar Vitesse-coach Fred Rutten denkt hier anders over. Mike Havenaar wordt namelijk ingezet als linksbuiten.

Hij is misschien een kop kleiner dan gerenommeerde bonenstaken als Peter Crouch, Nikola Zigic en de inmiddels gestopte Jan Koller, maar Havenaar (25) lijkt toch alle bagage te hebben om als een ouderwetse targetman te fungeren. Ondanks zijn lengte lijkt Rutten de Japanner echter over het hoofd te zien in de spitsenstrijd bij Vitesse.

Verrast door keuze

De zoon van een Nederlandse vader en een Japanse  (**correctie, redactie) Nederlandse  moeder weet wel waarom. "Wilfried Bony is op dit moment centrumspits nummer één bij ons", zegt Havenaar tegen Goal.com. Niet vreemd, de Ivoriaan scoorde tien keer in evenveel duels. Havenaar kan dergelijke statistieken niet overleggen en moet zich dus schikken in een andere rol. Begin 2013 krijgt hij mogelijk toch een kans op zijn favoriete positie.

Bony doet in februari met Ivoorkust namelijk mee aan de Afrika Cup. "We moeten het dan even zonder hem doen. Dat is voor mij een kans om mezelf te laten zien als centrumspits. Voor die positie ben ik in eerste instantie ook aangetrokken door Vitesse. Het zal waarschijnlijk tussen mij en Jonathan Reis gaan."

"Ik was zeker even verrast toen de trainer zei dat hij mij als linksbuiten wilde inzetten. Je ziet niet vaak spelers met mijn lengte op die positie. Ik was gewend voorzetten af te maken en nu geef ik ze zelf voor. Het is logisch dat ik moest wennen. Het gaat wel steeds beter. Ik heb geen discussie gehad met Rutten over mijn nieuwe rol. Hij ziet mogelijkheden voor mij op de linkerflank. Ik ben gelukkig dat ik speel, het maakt mij niet uit waar. In het duel met AZ was ik soms zelfs linksback."

Japanse mentaliteit

Havenaar is niet iemand die verongelijkt naar de trainer toe stapt. Het zit niet in zijn aard. "Het is in Japan normaal om een beslissing van de trainer zonder tegenspraak te accepteren. In Nederland is dat wel eens anders. Nederlanders hebben toch vaak een weerwoord en gaan in discussie. Dat was echt nieuw voor mij."

De bescheiden spits is inmiddels gewend aan de Nederlandse mentaliteit. Bijna een jaar geleden maakte hij de overstap van het Japanse Ventforet Kofu naar Vitesse. "Het was aanvankelijk lastig. De eerste zes maanden moest ik echt wennen. Nieuwe omgeving, nieuwe club. Gelukkig zat Michi (Michihiro Yasuda, landgenoot) bij de club. Hij is erg belangrijk voor mij. Dankzij hem leerde ik bijvoorbeeld mijn ploeggenoten snel kennen. Het is daarnaast ook prettig om af en toe in je eigen taal te kunnen praten."

Havenaar voelt zich op zijn plek in Gelderland, een wereld van verschil met miljoenensteden als Hiroshima en Yokohama, waar hij in het verleden woonde. "Arnhem is een fijne, rustige stad. Ik heb een woning in het centrum. Als ik ga wandelen of winkelen, kan ik rustig over straat. Ik ben ook al een keer naar Burgers Zoo geweest. De sushibars heb ik ook al gevonden ja, haha. Dat mis ik toch wel hoor: het Japanse eten. Het is hier toch echt anders dan in Japan", aldus de fijnproever, die overigens dankzij zijn Nederlandse familie sinds zijn jeugd al een liefhebber is van stroopwafels en bitterballen.

In de schijnwerpers 

De Japanse tak van de familie wordt ondertussen uitgebreid op de hoogte gehouden van zijn verrichtingen bij Vitesse. Na elke thuiswedstrijd stort een trouw clubje Japanse journalisten zich op hun landgenoot, die niet verrassend een koppen groter is. "Nee, ik heb over belangstelling niet te klagen. Ze stellen eigenlijk altijd dezelfde vragen. Hoe gaat het? Wat vond je van de wedstrijd? Dat soort dingen. Ik ben één van de Japanse spelers die ze volgen in Europa. Zo blijven de mensen thuis op de hoogte van onze prestaties."

Zo is de bescheiden achtvoudig international vaak de speler met de meeste journalisten om zich heen in de GelreDome. Die aandacht moet in de komende jaren toenemen. De omgedoopte vleugelaanvaller wil namelijk nog belangrijker worden voor Vitesse en zijn steentje bijdragen aan de ambitieuze plannen. "We hebben een team met veel potentie. Ik werk keihard en wil hier doorbreken. We zullen zien wat de toekomst brengt."

(**note redactie: De ouders van Mike Havenaar zijn beiden Nederlands)

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: