10 december 2020 In de media

Heerenveen op zoek naar een overwinning in Arnhem

Het is pas donderdag, maar de Friezen hebben het artikel ter voorbereiding op de wedstrijd Vitesse – sc Heerenveen van zondag (12.15 uur; GelreDome) al klaar. De kijk op de wedstrijd vanuit noordelijk perspectief:

Weet sc Heerenveen na lange tijd weer te winnen in Arnhem?

Na het 2-2 gelijkspel tegen PSV van afgelopen weekend reist de ploeg van trainer Johnny Jansen zondag af naar Arnhem voor het uitduel met Vitesse (aftrap: 12.15 uur). Wanneer wonnen de Friezen voor het laatst in de GelreDome? Hoe presteren de Arnhemmers dit seizoen? En welke speler voetbalde in het verleden voor beide clubs? De antwoorden lees je in deze voorbeschouwing.

Historie

sc Heerenveen speelde 28 keer een uitduel met Vitesse in de eredivisie. Zeven keer wonnen de Friezen, negen keer werd er verloren en twaalf keer eindigde de krachtmeting in een gelijkspel. sc Heerenveen heeft het de afgelopen jaren wel lastig in Arnhem, want de laatste overwinning in de GelreDome was in het seizoen 2009/2010.

Seizoen 2019/2020: 4-2
Vorig seizoen was het de ploeg van trainer Edwin Sturing dat binnen twintig minuten al op een 2-0 voorsprong kwam. Bryan Linssen (1-0) en Tim Matavz (2-0) schoten beiden raak. Voor rust trokken de Friezen de stand weer gelijk. Rodney Kongolo werkte de bal binnen via zijn schouder (2-1) en Chidera Ejuke punterde de bal langs doelman Remko Pasveer (2-2).

In de tweede helft namen de Arnhemmers het heft in handen. Linssen scoorde opnieuw (3-2) en Oussama Tannane besliste de wedstrijd vanaf elf meter (4-2).

Seizoen 2009/2010: 0-1
De laatste keer dat de Friezen wonnen in Arnhem was op 14 maart 2010. Ondanks de mogelijkheden voor beide ploegen leek de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel af te streven. Totdat Roy Beerens tien minuten voor het eindsignaal richting het doel van Piet Velthuizen dribbelde. Beerens schoot met een bal in de kruising de Friezen naar een 0-1 overwinning.

Vitesse dit seizoen

De Arnhemmers kennen tot nu toe een uitstekend seizoen. Onder leiding van trainer Thomas Letsch staat Vitesse na elf speelronden op een tweede plaats met 25 punten. Twee punten achter koploper Ajax.

Vitesse is, zonder een wedstrijd te hebben gespeeld, nog actief in het bekertoernooi. Vitesse zou in de eerste ronde tegen HHC uit Hardenberg spelen, maar dit duel werd vanwege het coronavirus afgelast. De Arnhemmers spelen in de tweede ronde een uitwedstrijd tegen Willem II.

Huldiging Vitesse na winnen van de KNVB beker seizoen 2016/2017.
Marktplein Arnhem

Speler uitgelicht

Arnold Kruiswijk speelde in het verleden voor zowel Vitesse als sc Heerenveen. Kruiswijk begon zijn voetbalcarrière bij FC Groningen en kwam via Roda JC en Anderlecht in 2010 bij sc Heerenveen terecht. De verdediger speelde in totaal 92 duels voor de Friezen.

In 2014 tekende Kruiswijk bij Vitesse en hier maakte hij het enige doelpunt in zijn loopbaan. Na zestien seizoenen en 26.684 minuten kopte de verdediger op 10 maart 2017 namens de Arnhemmers raak tegen Sparta Rotterdam.

Kruiswijk scoorde eerder, op 10 september 2006, een eigen doelpunt in het shirt van FC Groningen. De verdediger passeerde al na negen seconden zijn eigen keeper en heeft hiermee nog steeds een record in handen.

sc Heerenveen ging in 2013 op bezoek bij Arnold Kruiswijk. Bekijk hieronder de beelden:

Bron: sc-Heerenveen / Foto's: SV

Hoofdsponsor: