22 december 2012 In de media

Heerenveen geeft Vitesse het nakijken

De winstmarge was niet groot, maar sc Heerenveen was met fraai spel in eigen huis de verdiende winnaar tegen Vitesse (2-1). De Friezen besluiten op mooie wijze een moeilijk jaar.
Er tekende zich aanvankelijk geen overheersende partij in het duel af. Na zo’n dertien minuten spelen creëerde Gaël Kakuta de eerste kans van de wedstrijd met een verrassend schot op de paal, maar de grootste kansen waren voor de thuisclub.

Verdiende voorsprong Heerenveen

Zo had de IJslandse spits Alfred Finnbogason een paar levensgrote kansen en ook Rajiv Van La Parra kwam in oog in oog met doelman Piet Velthuizen te staan. Laatstgenoemde wist evenmin het doel te treffen, maar Heerenveen was absoluut van plan om de drie punten in eigen huis te houden. Het spel van de Friezen oogden zelfverzekerd en Vitesse had het beduidend moeilijk.

Na een half uur spelen kwam Heerenveen dan ook verdiend op voorsprong. Smaakmaker Filip Djuricic werd aangespeeld door Finnbogason en wist na een wonderschone actie zijn verdedigers van zich af te schudden en via een subtiel stiftje de bal achter Velthuizen te tikken.

Vitesse op gelijke hoogte

De thuisploeg voerde met veel gevaarlijke momenten de boventoon, maar desondanks slaagde Vitesse erin om nog voor de rust op gelijke hoogte te komen. Een hoekschop van Theo Janssen leek af te zwaaien, maar met het hoofd hield Marco van Ginkel de bal binnen. Vervolgens stond Guram Kashia op de juiste positie om van dichtbij binnen te koppen.

Het leek erop dat Heerenveen aangeslagen was door de gelijkmaker, maar bij aanvang van de tweede helft lieten de Friezen zien dat ze het er niet bij lieten zitten. Finnbogason zette zijn ploeg opnieuw op voorsprong. De aanvaller loste een schot van afstand die Velthuizen eigenlijk had moeten pakken. De keeper anticipeerde echter verkeerd en de bal schampte langs zijn handen in het doel.

Thuisploeg blijft op de been

Het was wederom de beurt aan Vitesse om zich terug te knokken in het duel. De ploeg van Rutten voerde de druk weliswaar op, maar Heerenveen bleef stoutmoedig op de been en wist met fraaie hoogstandjes zelfs nog redelijk wat gevaar te stichten in de buurt van het Arnhemse doel. De 2-1 zege was dan ook volledig verdiend.

Na een rampzalige eerste seizoenshelft kunnen de Friezen toch nog met een enigszins prettig gevoel de kerst tegemoet treden. Vitesse heeft de komende maand stof tot nadenken.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: