17 april 2021 In de media

Henk Fraser: ’Ik heb veel gevoel bij iemand als Oussama Tannane’

Ajax en Vitesse strijden zondag in De Kuip om de prijs die vorig seizoen niet vergeven kon worden: de TOTO KNVB-beker. Henk Fraser blikt terug op 30 april 2017, de dag dat hij de eerste hoofdprijs de prijzenkast van Vitesse binnenloodste.

Dankbaar

„De aanloop, de dag zelf, alles wat erna loskwam: dat was heel bijzonder”, vertelt Fraser. „Ook omdat je het als trainer veel bewuster meemaakt dan als speler. Als speler bekijk je voor de wedstrijd even het veld, maar krijg je alles eromheen niet echt mee. Als trainer heb ik echt om me heen gekeken. Naar wat er rondom het stadion gebeurde met de fans. Wanneer je het veld opliep en de geelzwarte zijde van onze supporters zag en het rood van AZ aan de andere kant. Indrukwekkend. Ik ben Vitesse enorm dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken.”

„En het veld was trouwens fantastisch”, zegt de man die de beker in de jaren negentig als speler van Feyenoord vier keer eerder omhooghield. „Dat moeten we niet vergeten, anders krijg ik zeker weten een bericht van de grasmeester van De Kuip.”

Op dat veld bleek er zichtbaar veel spanning op AZ en Vitesse te zitten in de eindstrijd. „Het werd qua spektakel geen finale om je harde schijf mee vol te zetten”, lacht Fraser. „Dat is zonde van de ruimte. Maar die spanning vergoedde heel veel. Ricky van Wolfswinkel, maker van beide goals, was sowieso het hele seizoen de man die in alle opzichten bepalend was. In de groep qua sfeer, maar zeker ook in die wedstrijd qua doeltreffendheid. Een fantastische gozer en een fantastische prof.”

Dit jaar minder fans en weinig feest, maar genoeg om voor te gaan zitten, denkt Fraser. „Ik ben helemaal gek van iemand als Dusan Tadic”, zegt de coach. „Vanwege de manier waarop hij speelt en hoe ik hem zie als mens. Hij heeft zoveel kwaliteiten, behoudt altijd zijn waarde voor het team en door zijn persoonlijkheid is hij een voorbeeld voor veel spelers. Zó in balans en een absolute leider. Dat zijn mensen bij wie ik veel gevoel heb. Zoals ik dat ook heb bij Oussama Tannane.”

Dubbele agenda

„Als jeugdtrainer van Onder 19 had ik Tannane bij PSV, terwijl hij nog in Onder 17 hoorde te spelen”, zegt Fraser over de Vitesse-uitblinker. „Een super speciale speler. Het grappige vind ik dat naar mannen die speciaal zijn, altijd anders wordt gekeken. Gaat het een wedstrijd moeilijk, dan roepen dit soort jongens hier direct veel weerstand op. Het ligt ook aan mijn persoonlijke voorkeur, maar ik hou van mensen die geen dubbele agenda hebben. Als hij boos op je is, merk je het. Als hij blij met je is, merk je het ook. Veel mensen in de voetbalwereld denken aan wat ze aan bepaalde acties of gedrag overhouden. Ook ik. Dit soort jongens reageert recht toe, recht aan. Impulsief. Die denken niet aan wat andere mensen logisch of verstandig vinden.”

Het geeft Fraser extra reden uit te kijken naar de bekerfinale. „Ik kijk uit naar Tadic en Tannane, mannen die het spelletje in mijn ogen speciaal maken”, zegt de voormalig Feyenoord-verdediger. „Ik denk dat niemand het me kwalijk zal nemen dat ik Vitesse liever zie winnen. Je houdt altijd gevoel bij de club waarbij en de mensen met wie je gewerkt hebt. Ik vind het mooi dat Vitesse weer in de finale staat.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: