26 april 2017 In de media

Henk Fraser: Rasechte Cupfighter

Gaat de KNVB Beker in 2017 naar AZ of naar Vitesse? In aanloop naar de bekerfinale blikt KNVB.nl vooruit met de betrokkenen. Vandaag: Vitesse-trainer Henk Fraser.
Fraser speelde met Feyenoord in de jaren negentig kort achter elkaar vier bekerfinales. En vier keer met succes. "We hadden een zeer professioneel team met een enorme wil om te winnen." Die mentale weerbaarheid heeft hij er bij Vitesse óók in gekregen.

Zijn goal – zie verderop in dit verhaal – heeft zich genesteld in Feyenoords collectieve geheugen. Er is zelfs een documentaire over gemaakt met als titel De Ommekeer. En in de fanshop zijn rompertjes te koop in de kleuren van het uitshirt in 1991. Omdat een kind krijgen ook een ommekeer is. Zo ver gaan ze in Rotterdam.

Afgeslacht
Feyenoord zat in 1991 weer eens sportief en financieel aan de grond, maar bereikte onder leiding van de net aangestelde Wim Jansen wel de halve finale van de KNVB Beker. Tegenstander: PSV. In Eindhoven. "Een maand ervoor werden we daar nog met 6-0 afgeslacht", zegt Henk Fraser. "Vier keer Romario."

Fraser is niet zo van het terugkijken, maar met deze wedstrijd speelde hij zich voor altijd in de geschiedenisboeken van Feyenoord. De favoriete club van zijn vader. "Daarom heb ik ooit ook voor Feyenoord getekend."

Stijlvol
József Kiprich steekt de bal in de tweede helft tussen de PSV-verdedigers door. Henk Fraser komt van achteruit met mooie, elegante passen aangesneld. Hij glijdt langs keeper Hans van Breukelen en schuift de bal in het doel: 0-1. Dat blijft het en Feyenoord wint vervolgens ook de finale van FC Den Bosch. "Dat zag er stijlvol uit", zegt Fraser. "Zo word ik niet altijd herinnerd", maakt hij een kwinkslag naar zijn harde spel.

De wil om te winnen zat diep bij Fraser én bij het Feyenoord-team van toen. "Daarvoor ga je tot de grens. En soms erover. Iedereen zag ons als een vriendenteam, maar we waren ook heel professioneel." Dat kwam vooral tot uiting in de bekerwedstrijden. "In vijf jaar tijd speelden we vier keer de finale en vier keer wonnen we. Niet altijd even mooi, maar we wonnen wel."

Leermeester Van Hanegem
Zijn trainer in die jaren is nog altijd zijn belangrijkste leermeester: Willem van Hanegem. Fraser houdt nog regelmatig ruggespraak met zijn voormalige coach. "Het sterke van Willem is dat hij mij altijd voorhoudt om van eigen kracht uit te gaan. We verloren bijvoorbeeld in deze competitie met Vitesse redelijk kansloos van Feyenoord in De Kuip en daar hebben we over gesproken. Dat heb ik later ook gebruikt voor de kwartfinale in het bekertoernooi."

Vitesse schakelde daarin koploper Feyenoord uit. Maar Fraser genoot misschien nog wel méér van de halve finale tegen Sparta in Rotterdam. Omdat het team daar aantoonde, koste wat het kost de finale te willen bereiken.

Basis
Is dat het Fraser-effect? "Je hebt natuurlijk liever dat andere mensen dat over je zeggen en er is bij Vitesse een fantastische basis gelegd door Fred Rutten, Peter Bosz en Rob Maas. Maar samen met mijn complete staf ben ik constant bezig die mentale weerbaarheid verder te vergroten."

Dat brengt Vitesse voor het eerst sinds 1990 in de finale. Winst zou een geweldig verjaardagscadeau zijn voor de club die op 14 mei 2017 125 jaar wordt. Fraser zou er zijn eigen bekers voor willen opgeven. "Niet dat die herinneringen mij niet dierbaar zijn. Maar ik gun het die gasten hier zo om het óók een keer mee te maken."

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: