3 juli 2019 In de media

Herenakkoord topclubs sinds 1 juli van kracht

​Vanaf maandag 1 juli geldt het ‘herenakkoord’, een afspraak tussen Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht die erop gericht is de deelnemende clubs te ontmoedigen actief spelers uit elkaars opleiding los te weken.
De belangrijkste afspraak in het herenakkoord tussen de 6 clubs is die om zich te onthouden van actieve benadering van jeugdspelers bij andere clubs.

De vraag is of dat stand houdt en de clubs elkaar daarin ook respecteren. Dat is zeer de vraag getuige een interview met hoofd jeugdopleiding van Ajax, Saïd Ouaali op de officiele website van de Amsterdamse club.

''Als een speler talentvol genoeg is, dan doen we dat. Zo is Ajax. Dat is altijd geweest en dat blijven we doen.

Talenten komen ook van buitenaf naar Ajax. Van amateurclubs, maar ook van de jeugdopleidingen van andere grote Nederlandse clubs. Ajax kreeg recent veel kritiek, omdat het te veel spelers van andere clubs zou overnemen. ''Het is een hot item in de media. Het herenakkoord is een uitkomst van de vele overleggen over hoe we het Nederlands voetbal naar een hoger level kunnen tillen.''

Maar volgens Ouaali begint het vaak met de interesse van die speler in een overstap. ''Als spelers zelf denken dat ze bij Ajax beter kunnen worden en de overstap willen maken, dan zijn ze van harte welkom. Maar Ajax licht altijd eerst de club in over de interesse van de speler, praat erover en gaat pas daarna de onderhandeling aan. De andere club krijgt op deze manier altijd de kans om de speler te behouden. Als het dan toch tot een overstap komt, is de afspraak dat de overnemende club daarvoor een significant hogere opleidingsvergoeding betaalt."

Supportersvereniging Vitesse – Ajax / Foto’s SV

Hoofdsponsor: