5 juli 2010 In de media

Hertog II blijkt hoogvlieger

De profs van Vitesse en de amateurs van FC Presikhaaf speelden zaterdag hun eer­ste oefenwedstrijd, maar de jonge zeearend Hertog II trok het meeste bekijks.


Toen voormalig technisch directeur Marc van Hint­um van Vitesse twee jaar geleden ‘een hoogvlieger’ aankondigde en met een vogel op de proppen kwam, kreeg hij de hoon van boze Arnhemse voetbal­fans over zich heen. Niks superaan­koop voor de hunkerende suppor­ters, maar een piepjonge Afrikaan­se vechtarend als symbool van de club. Hoon was Van Hintums deel en de Afrikaanse vechtarend bleek geen lang leven beschoren. Binnen een jaar was de kwetsbare vogel dood. Het idee niet. Zijn opvolger Hertog II, een minder grote en minder kostbare Amerikaanse zee­arend, blijkt nu – twee jaar na dato – een echte hoogvlieger.

Dat bleek zaterdag tijdens het eer­ste oefenduel van Vitesse tegen FC Presikhaaf; de trotse winnaar van de Arnhem Cup, het jaarlijkse voetbaltoernooi van de stad. De supportersclub van Vitesse was verheugd dat Vitesse haar nieuwe gezicht weer eens binnen de stads­grenzen zou laten zien. Een confet­tikanon, het opblaasbare Vites­se- logo, een vlaggenparade en een optreden van symbool Hertog II maakten de sfeer feestelijk.

De charme van de eerste voetbal­wedstrijd is de nieuwsgierigheid van de fans naar de nieuwe gezich­ten bij Vitesse. Nieuwe gezichten waren er zaterdag niet of het moes­ten een paar spelers van het twee­de elftal zijn. Die waren door Vites­ses trainer Theo Bos opgetrom­meld om zijn door tussentijds ver­trek uitgedunde spelersgroep aan te vullen. Dit tot teleurstelling van de Arnhemse amateurs. Zij had­den gehoopt op de aantrekkings­kracht van Vitesse, een volgepakt sportpark en daarmee een volle portemonnee door entreegelden en consumptiegebruik. Maar ook het kwartfinaleduel Duitsland-Ar­gentinië op hetWK in Zuid-Afri­ka bleek een stoorzender van for­maat.

„Die wedstrijd kost ons een hoop toeschouwers”, treurde trai­ner Dennis van Beukering van FC Presikhaaf. Presikhaaf verkocht in de voorverkoop vijfhonderd kaart­jes, uiteindelijk kwamen er niet veel meer mensen. Pas diep in de tweede helft, toen Duitsland Ar­gentinië al van het veld had ge­veegd (4-0), stroomde het nog aar­dig vol.

De laatkomers kregen een handvol doelpunten te zien. In de slotfase liep de teller op van 0-3 (voor Vit­esse) naar 1-6. Toch ging de mees­te belangstelling niet uit naar de spelers, maar naar Hertog II in de rust. Die vloog een paar rondjes en terug op de arm van zijn trai­ner werd de eens beloofde hoog­vlieger niet veel later door tiental­len opdringerige fans bewonderd.

De Gelderlander/ Foto SV

Hoofdsponsor: