28 januari 2010 In de media

Hertog II zoekt het hogerop in GelreDome

Zeearend Hertog II volgt zondag Afrikaanse vecht­arend Hertog op als vliegen­de mascotte van Vitesse. Gis­teren trainde de roofvogel in stadion GelreDome.

Eén ding is duidelijk. Her­tog II vliegt een stuk ho­ger dan Hertog, zijn voor­ganger, die vorig jaar okto­ber (amper een jaar oud) overleed aan een schimmelinfectie. De nieu­we mascotte van Vitesse zoekt het in GelreDome meteen hogerop.
De Amerikaanse zeearend trainde in december voor het laatst in het stadion. Hij vloog er prompt uit.
Dat lukt deze koude woensdagoch­tend niet – het dak is gesloten – maar Hertog II bekijkt langdurig en op zijn gemak de nok van het stadion van dichtbij.
En valkenier Gerard van den Brink maar flui­ten.

Hertog was een Afrikaanse vecht­arend, een roofvo­gel die laag aan­vliegt om zo lang mogelijk uit het zicht­veld van zijn prooien te blij­ven. Zeearen­den eten aas en vis en vlie­gen wel de rondjes die de supporters van Vitesse zo graag zien voor het begin van een thuis­duel.
De tweede testvlucht van de jonge Hertog II verloopt vlekkeloos, maar of de vogel zondagmiddag voor Vitesse-PSV al zijn vliegkun­sten zal laten zien, is nog onzeker.
„Ik laat hem pas vliegen als ik er 99,9 procent zeker van ben dat het goed gaat”, zegt Van den Brink.
„ Anders zit ik de hele wedstrijd peentjes te zweten.”

De valkenier uit buurtschap De Valk bij Lunteren traint de komen­de dagen intensief met de jonge vo­gel in GelreDome om hem te laten wennen aan de omstandigheden in het stadion. Met de speciale tu­ne en het geelzwart van Vitesse heeft Van den Brink Hertog II thuis in De Valk al vertrouwd ge­maakt.
Van den Brink had de afgelopen tijd het liefst wat vaker droog geoe­fend in het stadion. „Maar er zijn hier zoveel evenementen dat dat maar mondjesmaat lukt.” De valke­nier wil verrassingen zoveel moge­lijk uitsluiten. Op alles wat niet vertrouwd is, kan de vogel anders reageren dan de valkenier wil.

Hertog II is gemakkelijker te trai­nen dan Hertog. „ Afrikaanse vecht­arenden komen niet altijd op het lokaas af. Die kunnen desnoods zelf een prooi verschalken om aan voedsel te komen. Amerikaanse zeearenden zijn aaseters. Die pak­ken wat ze pakken kunnen. Zelfs als ze geen honger hebben. Je weet tenslotte nooit wanneer je weer te eten krijgt.”
Het was de reden waarom Van den Brink in eerste instantie voor een Afrikaanse vechtarend pleitte toen Vitesse bij hem aanklopte voor een vliegende mascotte. Zee­arenden zijn mietjes, zei hij eer­der. „Voor valkeniers is een vecht­arend het summum, maar voor dit doel is een zeearend beter.”

Niet dat het plotse overlijden van Hertog hem niet aan het hart ging. „ Mijn vrouw Bettine en ik zijn er goed ziek van geweest. We hebben zo intensief met hem gewerkt…
Nooit eerder ben ik een dier kwijt­geraakt aan een ziekte, en dan gaat je belangrijkste vogel dood aan een schimmelinfectie…”
Van den Brink hoopt het nooit meer mee te maken. „Maar je weet het nooit. Normaal gesproken wor­den roofvogels in gevangenschap ouder dan in het wild, maar er kan altijd iets gebeuren.” Zee­arenden zijn in elk geval veel minder gevoelig voor de infectie die Hertog fataal werd dan Afrikaanse vechtarenden.

Of Hertog II voor Vites­se- PSV al vliegt, laat de valkenier afhan­gen van de trai­ningen. „Ik had ver­wacht dat het vandaag al goed zou gaan, maar hij ging toch in het dak zitten. Als ik niet zeker ben, loop ik zondagmiddag een rondje om het veld met hem.”

Zie voor een video-impressie: www.gelderlander.nl/arnhem

Amerikaanse zeearend Hertog II (Haliaeetus leucocephalus)

* Hertog II is een Amerikaanse zeearend, in het Latijn Haliaeetus leucocephalus.
* De soort wordt ook wel witkopzeearend genoemd. Het is een roofvogel die broedt in Canada en in de Verenigde Staten.
* De bald eagle, zoals de vogel in het Engels ook wel genoemd wordt, is het symbool van de Verenigde Staten van Amerika.
* Hertog II is gefokt in Engeland.
* Daar werd hij in juni 2009 geboren. De vogel weegt nu 5 kilo.
* Een volwassen zeearend, met een spanwijdte van rond de 2 meter, heeft een zwart lijf, een witte kop en een gele snavel. De dieren krijgen die kleuren pas na verloop van tijd. Jonge vogels, zoals * * * Hertog II, zijn overwegend bruin gekleurd.
* De vogels kunnen in het wild tot dertig jaar oud worden. Exemplaren in gevangenschap bereiken zelfs hogere leeftijden. Zeearenden zijn veel minder gevoelig voor schimmelinfecties dan Afrikaanse vechtarenden.
* Zeearenden voeden zich met aas en vis. Als in Alaska de Amerikaanse zalmen de rivieren optrekken om kuit te schieten, verzamelen zich tientallen bald eagles om deze vis te verschalken.
* Dat gegeven maakt de zeearend gemakkelijker te trainen dan de Afrikaanse vechtarend Hertog, zegt valkenier Gerard van den Brink. De Afrikaanse vechtarend jaagt vooral op levende prooien, voornamelijk kleine zoogdieren.
* De Amerikaanse zeearend balanceerde aan het eind van de 20e eeuw mede als gevolg van jacht en bestrijdingsmiddelen op de rand van uitsterven. Inmiddels is de populatie hersteld tot een stabiel niveau.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: