27 oktober 2022 In de media

Het is tijd: terug naar onze saamhorigheid!

Als ‘we’ een doelpunt maken, dan juichen we samen. Als ‘we’ een onterechte penalty tegen krijgen, dan schreeuwen we samen. En als ‘we’ een slechte wedstrijd spelen, dan nuilen we samen. Maar de saamhorigheid die we met elkaar zo graag willen waarmaken, was er afgelopen zaterdag, maar ook de afgelopen maanden niet genoeg. En dat willen, moeten en gaan we structureel veranderen. Met de supporters, maar ook met een nieuwe structuur en een (dader)gerichte aanpak.

De belangrijke wedstrijd tegen FC Emmen was het slotstuk van een bewogen week, met een klinkende winst in Leeuwarden en een bekerdeceptie in Werkendam. Bij dat laatste duel liepen de emoties hoog op, ook even tussen spelers en supporters. Dat kan en mag niet gebeuren en moeten we gezamenlijk absoluut zien te voorkomen. We trokken tegen FC Emmen weliswaar opnieuw drie broodnodige punten over de streep, maar zagen met lede ogen aan dat de Zuid-tribune niet de Zuid-tribune was die we zo graag willen zien en ervaren. Eerst was er een boycot, daarna vloog het bier in het rond en ondertussen werd er ook een rookpot afgestoken (overigens niet door de groep waar veel naar gewezen wordt). Met als gevolg dat het steeds onrustiger werd. De onderlinge frictie op de tribune was niet alleen schrijnend, maar kende ook alleen maar verliezers. En dat terwijl we juist allemaal gewonnen hadden.

De Zuid-tribune

In zijn mooiste vorm is de Zuid-tribune, vernoemd naar ‘Mister Vitesse’ Theo Bos, uniek en onvolprezen. Het is onze geel-zwarte wand. Het is dé plek om te genieten van je biertje, in het kloppende hart van de stadionsfeer. Om te juichen voor ons Vites, zij het soms minder vaak dan we eigenlijk zouden willen. ‘Zuid’ staat voor ambiance, beleving en geluid. Daar hebben we onlangs overigens wel wat ‘spelregels’ voor gedeeld, waaronder het feit dat zwaaivlaggen zijn toegestaan en de belangrijke regel dat bier is om op te drinken, niet om mee te gooien.

Vitesse is zeer blij met alle initiatieven die ontplooid worden om de sfeer te bevorderen. Daar hebben de club en SV Vitesse zich in de afgelopen jaren ook hard voor gemaakt, onder meer met het aanbrengen van een reling op de tribune en het genereren van een sfeerbudget. Het prijst ons namelijk gelukkig dat er zoveel supporters zijn die sfeer willen maken in GelreDome. We willen iedereen oproepen om dat, gezamenlijk, te blijven doen.

Biergooien bestraffen

Zo mooi als de beleving en sfeer kunnen zijn, zo snel kan de stemming helaas ook verpest worden. Met gericht biergooien op groepen of individuen als misdraging nummer één. Dat blijft een hardnekkig probleem, dat wij hard moeten aanpakken. Er is na Vitesse vs FC Emmen direct een uitgebreid onderzoek gestart, waarbij individuen die zich schuldig hebben gemaakt aan het gooien van bier en andere voorwerpen waar mogelijk geïdentificeerd worden. Gedurende dit onderzoek zal maatwerk van toepassing zijn op de eventuele (straf)vervolging. Bovendien zal (gericht) biergooien vanaf Vitesse vs Sparta Rotterdam (zaterdag 5 november, 16.30 uur) te allen tijde bestraft worden met een stadionverbod.

Samen zijn én blijven wij Vitesse

Terug naar de saamhorigheid, die afgelopen zaterdag verdrongen werd door verdeeldheid. Naar aanleiding daarvan heeft Vitesse reeds gesprekken gevoerd met meerdere supportersafvaardigingen, iets wat in de komende periode vaker zal gebeuren. Dat gaat gepaard met een nieuwe structuur, die onderdeel zal zijn van een vernieuwd beleid. Het doel is duidelijk: gezamenlijk de frictie verhelpen, om met zijn allen weer één blok te kunnen vormen. Want hoewel we allemaal anders zijn, hebben we één ding met elkaar gemeen: de gezamenlijke passie voor de club die we samen maken én beleven.

Samen één Vitesse!

Supportersvereniging Vitesse en Vitesse

Bron: Supportersvereniging Vitesse en Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: