20 januari 2022 In de media

Het is tijd voor verandering: geef het voetbal weer kleur

De oorverdovende stilte na een doelpunt. Lege tribunes, zonder emotie. Geen gejuich, geen beleving, geen genuil. Niet samen in het stadion, maar alleen voor de buis, met oude stadiongeluiden als slap aftreksel van sfeer. Het moge duidelijk zijn: voetbal zonder publiek went nooit. Het mist kleur, het doet pijn. Sportief, maar ook financieel. Het geduld dat we lang hebben gehad, raakt dan ook op. Het is tijd voor verandering. Vitesse vs FC Groningen moet onze laatste thuiswedstrijd zonder onze supporters en sponsoren zijn.

Het treffen met FC Groningen is alweer onze 25ste (!) thuiswedstrijd waar geen publiek bij mag zijn. Hieronder valt onder meer de historische afsluiter van onze Europese poule. En wat te denken van de bekerfinale van vorig seizoen, gespeeld in een lege en stille Kuip. Alles wat het voetbal zo mooi maakt, kunnen we nauwelijks met elkaar delen en beleven. Supporters en sponsoren: we missen jullie, en dat al veel te lang. Tijdens deze coronatijd is het eens te meer duidelijk geworden: jullie geven Vitesse kleur. Daarom zetten we de komende periode diverse acties op touw, al willen we uiteindelijk maar één ding: terug naar het stadion.

Bovendien worden de clubs financieel gezien keihard geraakt door de huidige situatie. De regeringsaanpak biedt vooralsnog geen perspectief en kost alle clubs, waaronder Vitesse, enorm veel geld. Elke wedstrijd weer. We geven alles op het veld en overwinteren voor het eerst in Europa, maar zien een deel van de inkomsten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen, onder meer omdat de steunregeling vanwege het Europese succes kan komen te vervallen.

Het moment is aangebroken dat wij – in alle denkbare opzichten – niet meer zonder onze supporters en sponsoren kunnen. Zoals dat voor het hele voetbal geldt. We zijn altijd meegaand en coöperatief geweest, maar de rek is eruit. Keer op keer hebben we aangetoond dat we wedstrijden op verantwoorde wijze mét publiek kunnen organiseren. Met goede en gedegen controles en zonder aantoonbare besmettingen. Daar wordt in politiek Den Haag weinig tot niets mee gedaan, terwijl we allemaal met lede ogen de volle tribunes in het buitenland moeten aanzien, in landen waar dezelfde Omikron-variant heerst. In de schaduw van de besluitvorming in Den Haag voelt de voetballiefhebber de pijn en is de financiële impact aanzienlijk voor Vitesse en het voetbal.

We willen ons altijd constructief opstellen en onderdeel van de oplossing zijn, maar we willen en moeten ook meer gehoord worden. Daarom doen ook wij een oproep richting Den Haag. Laat Vitesse vs FC Groningen onze laatste thuiswedstrijd zonder publiek zijn, door de deuren van alle voetbalstadions weer te openen. Wij gaan ervan uit dat wij op zaterdag 12 februari weer onze supporters en sponsoren mogen verwelkomen tegen PSV. Geef het voetbal terug aan het publiek en geef het voetbal weer kleur. Nu is het nog niet te laat.

Supporters, sponsoren… we missen jullie, maar hopen jullie snel weer te zien.

Namens de directie, staf, spelers, medewerkers en vrijwilligers van Vitesse.

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: