31 maart 2018 In de media

Het makkelijkste programma is ook de grootste valkuil voor Vitesse

Vitesse wacht een ideale slotreeks in de eredivisie. Alle kleintjes komen nu voorbij. En dan is er ook nog AZ, terwijl de Alkmaarse club enkele dagen voor de bekerfinale staat.
Zijn stem buldert over de velden van Papendal, het luxueuze trainingsoord van Vitesse. Het is maandagmiddag en Henk Fraser is boos. ,,Als jullie zo lamlendig trainen, haal ik Jurgen Seegers (de fysiektrainer, LL.) wel even terug”, schreeuwt de coach. ,,Dan kunnen jullie lekker met hem aan de slag.”

Drie dagen later vliegen de vonken ervan af in de bossen van Arnhem. Fraser jut de boel soms nog even extra op. Dan laat hij als hobbyscheidsrechter bij de partijen een overtreding opzettelijk lopen. ,,Het opstarten was lastig, maar er wordt nu weer heel scherp getraind”, zegt de trainer naderhand. Hij lacht.

Play-offs
Fraser (51) mag in de zomer dan aan de slag gaan bij Sparta, al zijn aandacht gaat nu uit naar de eindsprint met Vitesse. De coach wil de play-offs in. Hij wil afzwaaien met een Europees ticket. Met succes. ,,Voor sentiment is hier geen enkele plaats”, stelt Fraser.

Vitesse zit, op papier, alvast in een zetel voor de play-offs. De Arnhemse club heeft het makkelijkste programma van de hele eredivisie. In de slotweken komen alle kwakkelaars van de competitie nog voorbij. Om te beginnen Roda JC en dan verder nog Sparta, FC Twente (beiden thuis), NAC en Willem II (uit). De nummers veertien tot en met achttien van Nederland. De enige topzware ontmoeting is in Alkmaar, maar dat is vier dagen voordat AZ de bekerfinale moet spelen. De Noord-Hollanders zullen dan energie en ledematen willen sparen.

Zware klus
,,Ja ja”, reageert Fraser vol cynisme, ,,Vitesse heeft het makkelijkste programma in de eredivisie. Het klopt, hoor, in theorie. Maar deze reeks is juist ook een grote valkuil voor ons. Kijk naar dit seizoen: we hebben de grootst mogelijke moeite met clubs die achterover hangen en afwachten. We hebben juist in die wedstrijden al ontzettend veel punten laten liggen. Er wacht ons gewoon een zware klus. Onderin woedt een hevige strijd. Daar draait alles om punten sprokkelen. Daar kan het doelsaldo nog doorslaggevend worden. Kleintjes? Dat is voor ons helemaal niet van toepassing.”

Favorietenrol
Frasers scepsis is gebaseerd op de kille cijfers. Vitesse is vooral een elftal van bevliegingen. De Gelderse eredivisionist heeft moeite met het creëren van kansen. ,,Zeker in GelreDome staat tegen ons de bus nogal eens geparkeerd. Dat is het gevolg van de favorietenrol. Maar tegen Heracles (0-0, red.) krijgen we toch genoeg kansen en scoren we nog niet.”

Dat wekt frustratie. Fraser deelt de onvrede met de achterban over het voetbal van Vitesse. ,,Het is op voorhand moeilijk om door een muur te voetballen”, zegt hij. ,,Wij missen te vaak het geduld of vermogen om een tegenstander kapot te spelen. Soms ontbreekt de finesse, soms de eindpass en vaak het tempo. Dat is kwaliteit.”

Ajax
Het resultaat zorgt zo voor gemengde gevoelens. ,,Ik ben bij Vitesse aangenomen om wedstrijden te winnen. Misschien levert dat een prijs op. Vorig jaar was top. We wonnen de beker, gingen Europa in en werden vijfde. Nu staan we zesde en dat is op basis van de historische rangschikking het gemiddelde van Vitesse. Maar ik wil meer. Ik wil winnen. Ik wil beter.”

,,Wij hebben dit seizoen twee keer gewonnen van Ajax (2-1 en 3-2, red.). En één keer van Feyenoord (3-1). Prachtig. Maar die bonuspunten hebben we ook net zo hard weer ingeleverd tegen de zogeheten kleintjes. Dat maakt ons nu getergd. We willen in deze reeks met die cijfers afrekenen. Wij hebben er ook de kwaliteiten voor. En daarvoor moeten we dan ook de juiste arbeid leveren.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: