Het nieuwe leven van de cultuurbewakers
Janssen (34) en Hofs (32), samen goed voor ruim 400 eredivisieduels voor Vitesse, zijn nog steeds erg populair. De eerste groeide op in volkswijk 't Broek, de tweede in Klarendal. "Wij zijn ook wel erg Ernems", zegt Hofs die tegenwoordig jeugdtrainer is op Papendal, het trainingscomplex van Vitesse. Janssen bezoekt als scout van de eredivisionist voetbalwedstrijden over de hele wereld. "Maar ik zit ook vaak met mijn snufferd voor een computerscherm. Niet het leukste werk, maar dat hoort er ook bij."
Vitesse wordt regelmatig aangeduid als een vreemdelingenlegioen en een satellietclub van Chelsea. Willen jullie wel werken voor een club zonder ziel?
Hofs: "Mensen oordelen heel snel. Op televisie wordt een keer geroepen dat Vitesse een vreemdelingenlegioen is en iedereen praat elkaar na. Hoezo vreemdelingenlegioen? Bij Vitesse spelen niet meer buitenlanders dan andere clubs en eigen jeugd krijgt een kans."
Janssen: "Ik lees zoveel onzin. Door de hele club zie je oud-spelers terug. Nicky, ik, maar ook Ruud Knol, Michael Jansen, Remco van der Schaaf en Marc van Hintum lopen hier rond. Oud-spelers bewaken de clubcultuur."
Wat doen jullie eigenlijk precies bij Vitesse?
Janssen: "Ik ga vaak op reis om voetbalduels in binnen- en buitenland te bezoeken. Maar ik zit ook regelmatig achter een computerscherm op Papendal. Dat hoort ook bij scouten. Spelersmakelaars komen met tips en beelden van talenten en spelers die een volgende stap willen maken. Dan kijk ik, samen met de andere scouts (Marc van Hintum, Sonny Bosz en Janus van Gelder, PR.) naar de beelden."
Vitesse contracteerde dit jaar Sheran Yeini en Milot Rashica. Zijn dat spelers die jij 'live' hebt bekeken?
Janssen: "Ja, Milot was enkele malen op proef in Arnhem. Wij hebben hem tijdens trainingen en oefenduels aan het werk gezien. Yeini is een apart verhaal. Marc en ik reisden voor iemand anders naar Israël, maar Sheran viel op. "
Nicky, jij bent sinds vorig jaar assistent- trainer van een jeugdteam. Hoe bevalt dat?
Hofs: "Ik moest eerst erg wennen. Ik was nog te veel profvoetballer, legde de lat hoog. Soms vergat ik dat ik jongens van vijftien jaar trainde. Nu assisteer ik bij het oudste jeugdteam, onder 19 jaar. Dan mag je wat meer van die gasten verwachten."
Wil je geen hoofdtrainer worden?
Hofs: "Nee, op dit moment niet. Deze rol past bij mij. Ik sta graag tussen de jongens. Een hoofdtrainer moet ook naar buiten treden. Ik blijf liever op de achtergrond. Ook toen ik nog voetbalde, was ik niet iemand van de oneliners. Ik deed mijn ding op het veld. Klaar."
Janssen: "Nicky is een goede jeugdtrainer. Maar voor mij zou het niks zijn. Een eerste elftal trainen of een beloftenteam, dat zou ik graag willen."
Bij Vitesse?
Janssen: "Ik hoop hier komend jaar of in 2017 mijn trainerspapieren te halen. Ik wil op termijn trainer worden. Ik denk dat daar mijn toekomst ligt. Graag bij Vitesse, maar als dat niet mogelijk is ergens anders."
Jullie zijn uitgegroeid tot Vitesse-iconen. Maar het had ook anders kunnen lopen. In de jaren negentig van de vorige eeuw zat Ajax achter jullie aan, toch?
Janssen: "Nick en ik voetbalden in de jeugd van Vitesse 1892, de amateurtak van Vitesse. Ajax wilde ons graag hebben. Ik weet nog goed dat ik bij Nicky thuis zat, samen met een scout van Ajax. Maar wij kozen toen voor Vitesse. Op gevoel."
Hofs: "Nooit spijt van gehad. Vitesse is mijn club, maar ook bij Feyenoord en AEL Limassol was ik erg gelukkig."
Jullie wonen in de wijk Schuytgraaf, één straat van elkaar verwijderd. Kunnen jullie niet zonder elkaar? Je zou haast denken dat jullie familie zijn?
Janssen, lachend: "Dat zijn we ook een beetje. Nicky heeft een relatie met mijn nichtje."
Hofs: "Jaahaa."
Missen jullie het profvoetbal?
Hofs: "Nee. Het ging gewoon niet meer, mijn knie is op. Ik heb mij daar best snel overheen kunnen zetten. Natuurlijk, als ik in GelreDome op de tribune zit, dan kriebelt het wel. Zeker bij de grote wedstrijden. Maar dat is logisch."
Janssen: "Bij mij was het ook klaar. Ik moest mij daar bij neerleggen. De knieën zijn kapot. Ik heb elke dag pijn."
Toch voetballen jullie nog wel op amateurniveau?
Hofs: "Dat stelt niet zo veel voor. Ik voetbal bij MASV in het derde elftal. Ik hoef alleen maar vooruit te lopen, dat gaat perfect."
Janssen: "Ik ben voor mijzelf aan het trainen. Na de winterstop wilde ik mijn rentree op het veld maken bij AFC Arnhem, maar die club gaat waarschijnlijk failliet. Ik moet dus op zoek naar een nieuwe club."
Je kunt ook gewoon stoppen als je elke dag pijn hebt aan de gewrichten.
Hofs: "Wij willen gewoon voetballen. Altijd. Wij zijn liefhebbers."
Janssen: "Ik voetbalde altijd op straat en speelde met vrienden toernooitjes in de zaal. Op vrijdagavond in Klarendal. Dat deed ik ook als selectiespeler van Vitesse. Laten we zeggen dat dat ook niet echt goed is geweest voor de gewrichten."
Hofs: "Ik deed ook mee in de zaal. Vitesse kwam erachter, werd ik geschorst."
Mist Vitesse juist niet dit soort eigenwijze spelers? Schoffies van de straat die altijd willen voetballen en voorop gaan in de strijd?
Janssen: "Ik kan best een aantal namen noemen van spelers in onze opleiding met uitzonderlijke kwaliteiten. Spelers die het eerste zouden moeten halen, in mijn ogen. Maar ik wil hen geen onnodige druk opleggen."
Hofs: "Maar ik weet niet of er een Theo Janssen of Nicky Hofs bij zit. Wij zijn wel erg Ernems."
En opgeleid door Theo Bos, Mister Vitesse.
Hofs: "Theo Bos is enorm belangrijk voor mij geweest. Ik heb hem als jeugdtrainer meegemaakt, maar ook als hoofdtrainer bij het eerste team. Een fantastische man."
Janssen: "Toen ik bij de selectie kwam, als zestienjarige, heb ik met hem getraind. Maar tijdens mijn debuut stond Marian Zeman al op zijn plek. Theo Bos stopte, er kwam een andere Theo voor terug. Zo werd het toen ook gezegd."
De uitvaart van Theo Bos in 2013 was in GelreDome. Jullie waren twee van de kistdragers. Nicky, jij sprak ook. Hoe was dat voor iemand die liever op de achtergrond blijft?
Hofs: "Dat was een lastig moment, maar ik ben blij dat ik dat nog heb kunnen doen voor Theo."
Janssen: "Een uniek moment. Dit gebeurt nooit meer. Nooit. Maar het moest zo zijn. Theo Bos is Vitesse. Respect voor Marieke (vrouw Theo Bos, PR) dat zij dit heftige moment met de supporters heeft gedeeld."