31 december 2018 In de media

Het Supportersvereniging Vitesse (SV)-jaar 2018 in vogelvlucht

In januari treedt SV-bestuurslid en vice voorzitter Gerrit- Jan Steenbergen toe tot het stichtingsbestuur van Vitesse, de hoeders van de club cultuurwaarden zoals o.a. het shirt, vestigingsplaats en naam. Hij volgt hiermee Henk Parren op die na een ad interim periode, de taak als voorzitter van het Stichtingsbestuur permanent gaat invullen.

Investeerder Michael van der Kuit is voornemens stadion GelreDome over te nemen en probeert een snelle afwikkeling te forceren door beslag te laten leggen op het stadion. De SV roept hem in februari op om in gesprek te gaan met de stadioneigenaar FHG Bank en Vitesse en tot een passende oplossing te komen. 

In maart lanceert de SV een nieuw onderdeel van haar merchandise lijn met de sjaalmuts. 

De SV steunt het supportersinitiatief om tot een sfeervak op de Theo Bos/Zuid tribune te komen en neemt deel aan de gesprekken tussen club en de diverse supportersgeledingen.  

Ruim 150 supporters nemen deel aan de SV Paasbingo in Supportershome Monnikenhuize.
 

 
De SV is in april aanwezig op het Supporterscongres 2018 op de KNVB-campus in Zeist om de belangen van de Arnhemse supporters te vertegenwoordigen.  

Het innen van het lidmaatschap van de SV wordt voortaan door ClubCollect overgenomen, wat de vereniging veel kosten scheelt. Mede daardoor kan een lidmaatschap opnieuw laag worden gehouden (15 / 11 euro per jaar). 

Vertegenwoordigers van de SV nemen later die maand deel aan het Vitesse Fanplatform dat zich bezig houdt met sfeer en beleving in stadion GelreDome. 

De SV gaat in gesprek met Vitesse over de zwaar tegenvallende resultaten en stelt het functioneren van de trainer Henk Fraser ter discussie. De club en trainer gaan later die maand uit elkaar en Edward Sturing neem ad interim zijn taak over. 

De SV bedankt oud-clubtopscorer en tweevoudig doelpuntenmaker in de bekerfinale Ricky van Wolfwinkel in Basel voor zijn inzet voor de Vitesse supporters. Hij ontvangt een fotolijst die nog hoort bij zijn uitverkiezing tot speler van het jaar. 
 

 
In mei vindt weer de SV-traditie plaats waarbij de uitgenodigde staf en selectie van Vitesse het supportershome na afloop van de laatste thuiswedstrijd het Supportershome Monnikenhuize bezoeken.

Vitesse plaatst zich voor de Europese play-offs. Mede door het overleg met de SV hebben Vitesse-supporters met een seizoenkaart gratis entree in stadion GelreDome voor de thuiswedstrijden.

Na een enerverende finale reeks tegen FC Utrecht, plaatst Vitesse zich voor Europees voetbal en dat wordt uitgebreid gevierd op een door de SV georganiseerd feest voor supporters, staf en selectie van Vitesse in Supportershome Monnikenhuize.

De SV lanceert de nieuwe geel-swert-hert merchandise, te bestellen via de nieuwe site www.geelswerthert.nl . Alle SV leden kregen 5 SV-stickers cadeau in het kader van deze lancering.
 

 
De SV tekent in juni via haar vertegenwoordiger in het stichtingsbestuur Vitesse in het kader van houder van het Golden Share van Vitesse voor de goedkeuring van de overname van Vitesse. Grootaandeelhouder Valeriy Oyf neemt de club over van Alexander Chigirinskiy. 

Het supportershome Monnikenhuize is voor het tweede achtereenvolgende jaar weer rustlocatie voor wandelaars die deelnemen aan de ‘Nacht van de Vluchteling’. Vrijwilligers van de SV bezetten belangeloos het supportershome en verzorgen de hele nacht door de lopers die even op adem willen komen. 

De SV gaat in gesprek met Vitesse nu blijkt dat er alleen buitenlandse oefenduels op het programma staan. De club geeft aan dat dit met de korte voorbereiding op Europees voetbal te maken heeft, maar zegt toe bij volgende campagnes hier meer rekening mee te houden. 

In de maand juli maakt de SV kennis met de nieuwe Vitesse-trainer Leonid Slutskiy.

 

In augustus organiseert de SV een busreis naar de UEFA league uitwedstrijd tegen FC Basel. Voor slechts 90/95 euro reizen 109 Vitesse-supporters relatief voordelig naar Zwitserland om de Europese wedstrijd mee te maken. Totaal waren er ruim 600 Vitesse supporters aanwezig in Basel om onze club te steunen.

In dezelfde maand wordt een grote morele overwinning door de SV en alle Vitesse supportersgroeperingen behaald. In het begin van het seizoen 2017-2018 raakten deze in conflict met de KNVB aangezien er voortaan maar 1200 uitsupporters bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal XXII in De Kuip aanwezig mochten zijn. De Vitesse supporters boycotten de wedstrijd en slaagden erin om de SV’s van alle eredivisieclubs achter zich te scharen en een clubvertegenwoordiger per BVO af te vaardigen in het uitvak. De KNVB maakte in augustus bekend dat dit aantal voor de daaropvolgende jaren naar maximaal 5000 zou worden uitgebreid. De KNVB schreef op haar website: “In een evaluatie met onder meer de Supportersvereniging Vitesse en Supporterscollectief Nederland werd de lucht geklaard en aangegeven voor de toekomst te streven naar tussen de 3.000 en 5.000 toegangskaarten voor de bezoekende bekerwinnaar” 
 

 
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de SV wordt voorzitter Paul Koster in september herkozen voor een termijn van drie jaar. De SV verwelkomt bovendien drie nieuwe bestuursleden.

De SV organiseert voor de 12e maal in samenwerking met Vitesse en Medipoint | Harting bank de Airborne-wedstrijd in stadion GelreDome. Na afloop van de wedstrijd worden de aanwezige veteranen en hun familie en verzorgers, in het bijzijn van burgemeester Marcouch, feestelijk ontvangen in het supportershome. 
 

 
Medio september bezoekt een delegatie van de SV de langdurig geblesseerde Vitesse-spits Tim Matavz om hem een geel swert hert onder de riem te steken. 

Later die maand lopen Vitesse supporters georganiseerd door de SV gezamenlijk mee met de Airborne-wandeltocht in Oosterbeek. Zij ontvangen allemaal een uniek SV Airborne-shirt.


 

In oktober steunt de SV de club publiekelijk in het opzeggen van het huurcontract van stadion GelreDome door Vitesse en in haar geschil met de nieuwe stadion GelreDome-eigenaar Nedstede. Voorzitter Paul Koster: “Er is geen club in Nederland die zo'n achterlijk hoge huursom van bijna 2 miljoen betaalt voor slechts 17 wedstrijddagen, zonder ook nog eens noemenswaardige catering opbrengst.” De SV roept beide partijen op in gesprek te gaan en tot een nieuw, reëel huurcontact te komen. 

Het bestuur van de SV ontvangt burgemeester Marcouch voor een uitgebreide kennismaking en uitleg over alles wat de SV doet voor de Vitesse supporters. Tevens wordt de burgemeester uitgenodigd om mee te gaan naar een uitwedstrijd.
 

 
In november gaat burgemeester Marcouch op uitnodiging van de SV mee naar de uitwedstrijd tegen Willem II in Tilburg. Hij kan zo ervaren hoe de Vitesse supporters een uitwedstrijd meemaken.

De SV slaagt erin om een hele grote sponsor aan zich te binden. Robert Kramer, eigenaar van Clean Mat Trucks en Vitesse-supporter in hart en nieren, sluit een drie jarig contract met de SV af als hun hoofdsponsor.

In december nemen de Vitesse-supporters afscheid van voormalig aanvoerder Guram Kashia.

De SV adopteert het enige mannelijke damhert in hertenkamp Sonsbeek. Dit hert heet vanaf nu Guram. Hierdoor blijft Guram symbolisch verbonden aan Arnhem.

Na afloop van de wedstrijd Vitesse – FC Emmen spreekt een emotionele Guram Kashia de in het supportershome Monnikenhuize aanwezige supporters toe en belooft terug te keren naar Arnhem “Misschien niet als speler, maar in een andere functie”. 

Ook zijn in december ruim 200 Vitesse-supporters  aanwezig op de SV Kerstbingo in het supportershome en strijden om hele mooie prijzen.

 

Bovenstaande momenten zijn slechts een bloemlezing van de activiteiten van de Supportersvereniging Vitesse. Ruim 100 vrijwilligers verzorgen de Vitesse supporterssite www.vitesse.org en de jeugdsite www.vitessejeugd.nl, 6x per jaar het supportersmagazine Zwart op Geel, runnen volledig zelfstandig het Supportershome Monnikenhuize welke voor alle Vitesse-supporters toegankelijk is, ondersteunen de Rollerside in het stadion, organiseren volledig in eigen beheer de uitreizen van Vitesse, het sfeerteam faciliteert de sfeer in stadion GelreDome, de SV activiteitencommissie organiseert activiteiten voor supporters en de SV Airborne-projectgroep de traditionele Airborne-wedstrijd in september.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: