28 december 2019 In de media

Het Supportersvereniging Vitesse (SV)-jaar 2019 in vogelvlucht

December is natuurlijk een maand om terug te kijken op het afgelopen jaar. Dit doen wij als SV ook en hebben hieronder een verslag gemaakt over 2019. We hopen jullie allemaal weer in 2020 te mogen begroeten in ons Home!
In januari is er terugkoppeling geweest vanuit Vitesse over een x-aantal vragen welke tijdens het regulier overleg tussen de SV en de club zijn voorgelegd. Dit waren vragen welke onder de supporters leefden/leven. Het ging o.a. over het stoppen met het programmaboekje maar ook over een open dag etc. Een uitgebreider verslag hierover vind je HIER
 
Tevens is het nieuwe jaar ook weer afgetrapt met een SV-nieuwjaarsreceptie welke gehouden werd in het supportershome.
 
In de daaropvolgende maand zijn de nieuwe SV-ledenpasjes verstuurd naar alle leden. Door de toenemende kosten maar ook de strengere privacyregels heeft het bestuur van de SV besloten om de clubcard niet meer per lidmaatschapsjaar te vervangen. De geldigheid is zolang als het lidmaatschap loopt en contributie wordt betaald.
 

 
De SV ondersteunde ook de crowdfunding-actie voor Vitesse supporter Olaf die in Amerika verbleef en onverwacht te maken kreeg met een rechtszaak. Ze waren daar om hun geadopteerde baby’tje op te halen, hun lang gekoesterde droom werd eindelijk werkelijkheid! Echter veranderde deze droom binnen 1 week in een ware nachtmerrie.
 
Ook werd in deze maand het supportershome beklad door aanhangers van ADO Den Haag. De SV van ADO lieten direct weten dat men afstand neemt van het vandalisme en van de personen die hier verantwoordelijk voor zijn.
 

 
In April bezocht de SV het supporterscongres in Zeist. De hoofdonderwerpen voor dit congres waren: Vuurwerk, speeltijden en de VAR. Een uitgebreid verslag hiervan vind je HIER terug.
 
Natuurlijk was er ook weer de traditionele, en goed bezochte, paasbingo met vele mooie prijzen.

 

Zoals ieder seizoen was er ook dit jaar weer een speler van het jaar verkiezing. In 2019 was Martin Ødegaard de overduidelijke winnaar met 42% van de stemmen, de 2e plek was voor Thulani Serero met 19% en Bryan Linssen werd 3e met 15% van de stemmen.

 

 
Ook werd bekend gemaakt dat Paul Koster afscheid neemt van zijn rol als voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse.

Gedurende tien jaar heeft Paul zich verdienstelijk gemaakt binnen het bestuur van de SV waarvan de laatste vier jaar als voorzitter. Ook is hij verantwoordelijk geweest voor een groot aantal commissies waaronder de sfeer- activiteiten- merchandise- en buscommissie. 
 
Ook dit jaar was het supportershome weer een rustlocatie voor de Nacht van de Vluchteling. In de nacht van 15 op 16 juni 2019 liepen meer dan 5600 wandelaars de 10e editie van deze tocht.
 
2019 was ook het jaar waarin de supporters van Vitesse een held verloren in de persoon van Dejan Čurović. Na dit verschrikkelijke nieuws heeft de SV, in samenwerking met diverse andere supportersgroepen en Vitesse, besloten de deuren van het Supportershome Monnikenhuize extra te openen om gezamenlijk uiting te geven aan hun gevoelens en herinneringen op te halen aan de clubicoon.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle was er de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen maar ook een condoleance-doek welke voor de wedstrijd in het stadion werd opgehangen. Tevens hebben de verschillende supportersgroepen samengewerkt om tot een eerbetoon te komen in vorm van een prachtig spandoek.

  

Op 28 augustus 2019 is Wilf Oldham, een van de bekendste Airborne veteranen, 99 jaar geworden. Om hem te verrassen met zijn verjaardag hebben we een oproep doorgeplaatst om hem een kaartje te sturen met zijn verjaardag. Uiteindelijk heeft de bekende Arnhem-veteraan maar liefst 2500 felicitatiekaarten uit Arnhem ontvangen, zo vertelde een van zijn vrienden. Wilf en zijn familie waren daardoor erg overdonderd en bedanken de Vitesse-supporters hartelijk.

September staat natuurlijk zoals altijd in het teken van de Airborne-wedstrijd en de aanwezigheid van de veteranen. Dit jaar was het de 75e editie en dus werd er ook groter uitgepakt. Zo hebben we als SV een unieke jubileum-sjaal uitgebracht welke bijzonder geliefd was aangezien ze volledig uitverkocht zijn.

 
Ook waren er dit jaar maar liefst 100 muzikanten van de Massed Pipes and Drums band aanwezig om o.a. een mooie rust-act te verzorgen voor de aanwezige veteranen en hun familie. En als klap op de vuurpijl was er ook nog een fantastisch doek gemaakt welke vlak voor de wedstrijd onthuld werd.

 
Er was een hoop te doen in deze maand want ook de actie ‘Doneer voor sfeer’ vond plaats. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ stonden er bij iedere ingang leden van diverse supportersgroepen met een collectebus. De uiteindelijke opbrengst hiervan was 6300,- euro welke volledig ten goede komt aan sfeer verhogende activiteiten in het stadion.
 
De SV deed ook mee aan de Open Monumentendag. Op 14 september, in het supportershome, konden aanwezigen verhalen en anekdotes horen uit het rijke verleden van de voetbalvereniging.
 
Ook dit jaar organiseerden we weer de mogelijkheid om met een SV-groep mee te lopen met de Airborne-wandeltocht. Een verrassing was de aanwezigheid en deelname van algemeen directeur Pascal van Wijk.

 
Nadat eerder bekend was gemaakt dat Paul Koster zou stoppen als voorzitter van de supportersvereniging was september de maand waarin de nieuwe voorzitter bekend werd gemaakt: Roderik van Veelen. Wil je meer weten over onze nieuwe voorzitter lees dan het volgende stuk door waarin hij zich voorstelt:

`

Tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV) werd Paul Koster benoemd tot Erelid van de SV en zijn Susanne Wichhart (Merchandise & sponsoring) en Sjaak Oosterveer (Secretaris) officieel toegetreden tot het bestuur, ze waren hiervoor aspirant-bestuurslid. Raymond Klaassen (Rollerside-commissie & activiteiten-commissie (a.i.)) en René van Duren (Internet-commissie & Sfeer-commissie (a.i.)) hadden een aflopend termijn en zijn beiden herkozen voor een nieuwe termijn.

 
Onlangs hebben we, in samenwerking met Rozet, een oproep geplaatst voor vrijwilligers die mee willen helpen om een stuk Vitesse geschiedenis te waarborgen. Het betreft hier het scannen van een grote collectie beeldmateriaal (negatieven) uit de periode jaren 70 t/m begin GelreDome.
 
Hier hebben een paar hele enthousiaste supporters op gereageerd en begin januari hebben we een kick-off moment waarmee dit project van start gaat. Mocht jij ook nog interesse hebben, klik HIER voor meer informatie.
 
Wil je gewoon eens een kijkje nemen en interesse hebben in oude Vitesse foto’s, breng na begin januari gerust eens een bezoekje aan het Erfgoed Centrum in Rozet, de toegang is gratis.
 
Ook aan het einde van het jaar was er weer een bijeenkomst van Supporterscollectief Nederland. Ditmaal was de Herdgang in Eindhoven de plaats waar tientallen supporters van clubs uit het hele land samen kwamen om te discussiëren over diverse onderwerpen. Deze keer stonden de volgende onderwerpen centraal: vuurwerk, uitvakken, zondagavond wedstrijd en het rookverbod. Een uitgebreid verslag is HIER te vinden.
 
In de laatste maand van het jaar breng de selectie en staf traditioneel een bezoek aan het Home. Ook dit jaar was dit het geval na de wedstrijd tegen VVV (3-0 winst).

 
Het jaar hebben we afgesloten met een andere traditie….de Kerstbingo. Onder leiding van vrijwilligers van de activiteitencommissie speelden meer dan 200 fanatieke bingospelers om prachtige prijzen van de goed gevulde prijzentafel. 

 
Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: