30 december 2015 In de media

Het Vitesse-jaar 2015 in spandoeken

Het is een mooie traditie in voetbal. Je uiten via spandoeken of soortgelijk. De boodschap of afbeelding moet helder, kernachtig en liefst ludiek zijn. Een overzicht van 2015 via de spandoeken die thuis en uit te bewonderen waren.
In JANUARI steekt een spandoek in GelreDome een markante Vitessenaar een hart onder de riem. We kunnen melden dat het geholpen heeft.
 

 
Kevin Diks kan zich verheugen op een schare vrouwelijke fans die hem op wel heel bijzondere wijze weten te waarderen. Maar misschien trekken wij wel verkeerde conclusies.
 

 
Begin FEBRUARI zijn de Vitesse-supporters het wat beu. Vitesse wordt geroemd om het aanvallende voetbal en heeft wekelijks veel balbezit. De spelstijl komt niet tot uitdrukking in resultaat en Vitesse staat 12e.
 

 
Tijdens Vitesse-PEC Zwolle wordt de tweede sterfdag van clubicoon Theo Bos herdacht.
 

 
Als Willem II in GelreDome op bezoek komt zijn supporters Frank van der Struijk nog niet vergeten. Frankie 'two fingers' maakte zich een seizoen eerder onsterfelijk door een lullig liedjes zingend uitvak vol met Nijmeegse fans van repliek te dienen via twee opgestoken…, nou ja we hoeven het vast verder niet uit te leggen.
 

 
Voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-Ajax schiet een bijna 20 meter hoog afgebeelde Labyad de bal achter de Ajax-goalie. De wedstrijd bleek de ommekeer voor Vitesse. De Arnhemmers legden daarna een serie van 13 ongeslagen wedstrijden op de mat.
 

 
Het Alkmaarse AZ wordt in MAART verwelkomt in 'Hollywood aan de Rijn'. De wedstrijd staat in het teken van de Vitesse-reünie. Diverse afbeeldingen van oud-spelers sieren de banieren op de tribunes.
 


 
In APRIL worden de beloften van Vitesse kampioen. Met recht Ernums trots!
 

 
Het uitvak vol met Vitesse-supporters in De Kuip laat zich in MEI van de meest sportieve en empathische kant zien. Keeperstrainer Patrick Lodewijks, die kort daarvoor zijn vrouw plotseling verloor door een enstig auto ongeval, wordt sterkte gewenst. De rest van Feyenoord wordt niet ontzien en met 1-4 van de mat geveegd.
 

De Theo Bos-tribune kleurt voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-Utrecht in de Vitesse-kleuren geel en zwart.
 

 
Ook in 2015 kleuren de uitvakken met meereizende Vitesse-supporters geel en zwart.
 

 
Eind mei wint Vitesse de beslissende Play-off duels om Europees voetbal tegen sc Heerenveen. De conclusie is dan ook duidelijk.
 

 
In JUNI wordt er een groot spandoek langs de A325 geplaatst. Iedereen die vanuit Nijmegen Arnhem binnen rijdt kan er niet omheen: Wij bouwen het nummer 1 supportershome van Gelderland!
Herstel, …van Nederland.
 

 
Ook de persoonlijke initiatieven zijn mooi van creativiteit. In JULI wordt tijdens het Europese uitduel handig ingespeeld op de bijnaam 'The Saints' van Europese tegenstander Southampton.
 

 
De in Engeland aanwezige 1800 Vitesse-supporters laten met trots hun kleuren zien en lopen gezamenlijk door het centrum van Southampton naar het St. Mary's stadium.
 

 
Tijdens de wedstrijd laten de Vitesse-supporters een bijzonder visitekaartje achter. De Engelse kranten staan vol lof over het Arnhemse geel-zwarte uitvak dat 90 minuten lang onophoudend zingt en springt in het St. Mary-stadion en het thuispubliek volledig overvleugeld. De UEFA-delegatie complimenteert het bestuur van Vitesse met de toevoeging dat ze iets dergelijks nog nooit hebben meegemaakt.
 

 
In Juli wordt 25 jaar Europees voetbal van Vitesse herdacht. Oude bekende Dundee United komt op bezoek naar Duiven. De Schotse en Arnhemse vlaggen hangen gebroederlijk naast elkaar.
 

 
Begin AUGUSTUS bezoeken de Southampton-fans Arnhem. Zij staan met stomheid geslagen dat je je vrij en zonder politie mag bewegen, bier op straat mag drinken en dat de Arnhemse middenstand een 'Southampton-plein' heeft ingericht inclusief mobiele tappunten en vlaggen in de kleuren van beide teams. Vitesse is zelfs even trending topic na alle Engelse social media berichten richting het thuisfont in de UK.
 

 
Dat spandoeken niet groot en kleurrijk hoeven te zijn bewijst deze fan van aanvoerder Guram Kashia, die de 150 wedstrijden voor Vitesse paseerd. Mooi van eenvoud.
 

 
De Airborne-veteranen bezoeken ook dit jaar stadion GelreDome op uitnodiging van de Supportersvereniging Vitesse. GelreDome kleurt geel-zwart en maroon. Vanuit een vliegtuig worden symbolisch tientallen parachuutjes gedropt om de gasten te eren. Ook diegenen die er niet bij kunnen zijn worden niet vergeten.
 


 
Een spandoek gaat vaak in een paar minuten de tribune op en is dan weer historie. Supporters en Tv-kijkers staan er vaak niet bij stil dat er soms honderden vrijwillige man- en vrouw uren in één doek zitten. In OKTOBER wordt er daarom al gestart met de voorbereidingen van het doek voor de Gelderse derby, eind november, in het Supportershome Monnikenhuize.
 

 
Tijdens de wedstrijd Vitesse-Ajax steken een paar fans Johan Cruijff een hart onder de riem. Bij de voormalige topspeler van Ajax is kanker geconstateerd.
 

 
De wedstrijd Vitesse-FC Groningen wordt gebruikt om het ongenoegen te uiten richting de arbitragecommissie van de KNVB die de strafzaak tegen Peter Bosz in behandeling neemt na een tribuneverwijzing tijdens het bekerduel Heracles-Vitesse. Procedurefouten en een aantoonbaar foutieve tijdwaarneming, welke van invloed in op de wedstrijd, worden in Zeist met gemak terzijde geschoven.
 

 
In NOVEMBER is het Gelderse derby tijd. Nijmegen mag na twee jaar weer op bezoek naar Arnhem. In Presikhaaf hebben ze niet zo'n hoge pet op van de ploeg over de Waal (024), getuige een doek tijdens de afsluitende training op Papendal.
 

 
Voorafgaand aan de Gelderse derby wordt een imposant en schitterend doek de Theo Bos-tribune ophoog getrokken. 'Sinds 1892 Nummer 1 van Gelderland'. Mooi Ernums document en hopelijk krijgen we het nog vaak te zien.
 

 
De Vitesse-tribunes hebben ook vaak aandacht voor diegenen die ons ontvallen zijn. Geel en zwart zijn onze kleuren, Vitesse till I die.
 

 
In DECEMBER komt FC Twente op bezoek. De Tukkers hebben zich jarenlang uitgelaten over de povere financiële situatie in mindere Arnhemse jaren. Tijdens Vitesse-FC Twente wordt dan ook een openstaande rekening vereffend. In Arnhem is die dus weer voldaan, in Enschede zal dat voorlopig niet meevallen.
 

 
Het Algemeen Dagblad laat in een twee paginagroot artikel zien welke spandoeken in 2015 de kroon spanden. Twee Vitesse-doeken prijken op de pagina. Het Gelderse derby-doek en een van de doeken waarin de Tukkers wordt verteld dat het wel zal wennen.
 

 
Tijdens de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft het jaar 2015 bedanken de Vitesse-supporters hun helden voor een mooi 2015. De selectie neemt het doek van de Theo Bos-tribune over en loopt ermee een ronde door heel GelreDome.
 

 
Na de serie overzichten over 2015 'Het Vitesse-jaar 2015 in beeld', 'Het Vitesse-supporters jaar 2015 in beeld' en dit 'Het Vitesse-jaar 2015 in spandoeken', sluiten de SV-vrijwilligers van de Vitesse.org redactie een mooi Vitesse-jaar af. Wij hebben het met veel plezier gedaan en staan ook in 2016 weer met veel SV-, Vitesse-nieuws en fotoreportages voor u klaar.

Wij wensen u een fijne jaarwisseling en een gezond en sportief 2016 toe!

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: