1 november 2021 In de media

‘Het waren echt jaren van uitersten’

Boek over Vitesse in de jaren 80 van Ferry Reurink

Voorafgaand aan het eredivisieduel Vitesse- Go Ahead Eagles (1-2) ontving oud-Vitessespeler Roel Smand uit handen van auteur Ferry Reurink een bijzonder boek getiteld ‘Vitesse in de jaren 80’. Het is de derde uitgave in een reeks Vitesse-boeken. Na de jaren 70, verschenen in 2019 en een themaboek over dertig jaar Europees voetbal (2020) staan nu de jaren 80 in de schijnwerpers. Bijzondere jaren.

,,Het woord schijnwerpers is bewust gekozen”, legt Reurink uit. ,,In mei 1980 degradeerde Vitesse na drie jaar in de eredivisie te hebben gespeeld en verdween daardoor even uit ‘de spotlights’ van het hoogste Nederlandse voetbalniveau. In die periode werden er wel letterlijk ‘spotlights’ geplaatst, namelijk de lichtmasten in stadion Nieuw Monnikenhuize. Echter sportief waren er geen lichtpuntjes te bespeuren, supporters bleven weg, het begin van een inktzwarte periode. Overigens gold dat destijds voor bijna de hele bedrijfstak betaald voetbal. Maar voor Vitesse leidt de crisis bijna tot de definitieve verdwijning uit het betaalde voetbal.”

In 1985, op het moment dat de club voorlaatste staat in wat toen de Eerste Divisie was, staat de club op omvallen. ,,Maar dan is daar voorzitter Karel Aalbers die zich hard maakt om het Arnhemse bedrijfsleven aan ‘zijn’ club te binden. En nadat ook de Arnhemse gemeenteraad is bijgesprongen, was de Stichting Betaald Voetbal Vitesse op het nippertje toch gered. Maar het is ook het startschot van de langzame wederopstanding. ‘We’ bereikten de nacompetitie, maar promoveerden echter nog niet.”

Maar aan de hand van de legendarische trainer Bert Jacobs werd ‘alles anders’. ,,Spelers als een Raimond van der Gouw, Frans Thijssen en Jurrie Koolhof deden hun intrede, maar ook de jonge talenten Edward Sturing, Theo Bos, Martin Laamers en John van den Brom werden basisspelers. En in het seizoen 1988/1989 konden zij het kampioenschap vieren, om vervolgens te verrassen in de eredivisie. Halverwege het seizoen stond Vitesse derde en leverde zelfs internationals af. Het was onze hele rechterkant: Edward Sturing, Martin Laamers en Bart Latuheru. Ook wordt Vitesse verkozen tot club van het jaar. Het waren dus echt jaren van uitersten.”

De Vitesse-speler die in de 80’er jaren de meeste duels in het geel-zwart speelde, was niet een van de eerder genoemde internationals, of ‘Mister Vitesse’ Theo Bos, maar Roel Smand. Reurink is blij, dat de noeste verdediger die in die periode maar liefst 235 wedstrijden speelde, waarin hij tien keer tot scoren kwam, op zijn uitnodiging om naar GelreDome te komen is ingegaan. ,,Prachtig en een hele eer”, glundert Smand (62) na het fotomoment. ,,Daarvoor kom ik graag, samen met mijn vrouw en een aantal familieleden, uit Drenthe rijden. Ik heb geweldige herinneringen aan de club, goede en slechte tijden meegemaakt. Die kan ik in dit boek weer eens op mijn gemak nalezen.”

Ook dit derde boek is uitgebracht door de Oosterbeekse Uitgeverij Kontrast en is vanaf 24 oktober 2021 voor €16,95 te verkrijgen via de (online) boekhandel.

Bron: Rijnenveluwe / Foto's: SV

Hoofdsponsor: