10 mei 2018 In de media

Het weergaloze seizoen van Mount in cijfers

Studio Sport opende schijtlollig met de aankondiging van ‘Chelsea – Manchester City’ toen Vitesse – NAC in augustus op NPO1 in samenvatting verscheen. En dan nog in lichte ironie gedrenkt. U dacht toch niet dat iemand van deze huurlingen ooit daadwerkelijk in het eerste van zijn werkgever zou belanden, beste kijker?
Vitesse won 4-1. Behalve Angelino van NAC maakten de huurspelers niet al teveel indruk in Gelredome. Milot Rashica, inmiddels verkocht, was de ster bij de ploeg van Henk Fräser. Drie van de vier Chelsea-huurlingen maakten hun opwachting, maar Mason Mount bleef op de bank. Uit Londen overgevlogen om te voetballen en dan niet eens mogen invallen. Dat kon nooit wat zijn. Dat ging even anders.

Al duurde het wel een tijdje voordat Mount de trainer om zijn vinger had gewonden. Het jochie met de jaren ’50-kuif moest zich aanvankelijk met invalbeurten tevredenstellen. In een Europa League-treffen bij SS Lazio maakte hij negentig minuten lang zoveel indruk dat niemand nog om hem heen kon.  De assist op de 0-1 van Bryan Linssen bleek maar het begin van iets heel moois. Mount miste amper nog een minuut in de Eredivisie en gaf de zondag erop tegen ADO Den Haag weer een assist.

In de winterse weken viel zijn spel steeds meer mensen op. Squawka kroonde hem driemaal tot man of the match. Mount was matchwinner tegen PEC Zwolle en Sparta. Zijn sterke spel hield Fräser nog een tijdje binnenboord, maar de jongeling kon niet verhinderen dat de rest van de Arnhemse equipe door het ijs zakte. Uiteindelijk bloeide hij onder interim-trainer Edward Sturing toch echt op. In de dertig wedstrijden die Fräser leidde scoorde Mount zevenmaal en leverde hij vier assists. Sturing stond de laatste vier wedstrijden aan het roer: Mount bereidde in iedere ontmoeting tenminste een goal voor en maakte er zelf twee.

In de play-offs tegen ADO Den Haag, ook de ploeg waartegen hij zijn eerste basisplaats in de Eredivisie kreeg, is hij helemaal ontploft. Mount scoorde driemaal en de eerste twee treffers waren van de schoonheid die zijn voetbal al maandenlang typeert. Ook bereidde hij nog een Gelderse goal voor, waardoor Squawka besloot om hem te belonen met een tien. De griffel krijgt hij bij dezen van ELF Voetbal. Mount speelt met flair, brille, techniek en een oogstrelende balbehandeling.

Dat alles heeft hij intussen vertaald in twaalf treffers en negen assists in Arnhemse dienst. Wie beseft dat de jongen nog altijd maar negentien is en dit seizoen pas voor het eerst in een eerste elftal speelt, kan niet anders dan hem een grote toekomst voorspellen. Dat hij eerder dit seizoen tegenover ELF Voetbal verklaarde het eerste van Chelsea te willen halen lijkt gebaseerd op zijn optredens in de afgelopen weken niet langer een utopie, maar gezonde ambitie van een buitengewoon begaafde jonge voetballer.

Wat volgend seizoen voor hem brengt? PSV en Ajax hebben al dan niet verregaande interesse, maar een jonge speler van Chelsea is volledig onderhevig aan de grillen van de Londense club. Op Stamford Bridge zullen ze ongetwijfeld gekeken hebben hoe Mount in zijn eentje ADO over de knie legde. Waar je nog wel eens het gevoel krijgt dat Engelse clubs sommige van hun jongelingen niet voor vol aanzien, kan het niet anders dan dat ze serieuze plannen met Mount hebben. Als ze een goed pad voor hem plaveien, zullen ze over tien jaar in Arnhem met gepaste trots terugkijken op het jaar dat zij een toekomstige superster hadden rondlopen.

ELF / Foto’s SV

Hoofdsponsor: