1 augustus 2012 In de media

Hiddink: ’Geen voordeel’

Het meest aansprekende affiche van de derde voorronde van de Europa League is dat tussen Anzhi Makhachkala en Vitesse. Fred Rutten, de nieuwe trainer in Arnhem, treft zijn leermeester en grote voorbeeld Guus Hiddink.
Anzhi heeft al twee wedstrijden achter de rug in de Russische competitie – een overwinning en een gelijkspel – en lijkt daarmee in het voordeel ten opzichte van Vitesse. „Dat is toch niet helemaal het geval, want wij hebben een extreem korte seizoensvoorbereiding achter de rug van amper drie weken”, laat Hiddink weten vanuit Moskou.

„Door allerlei interlandverplichtingen konden we niet eerder aan de seizoensvoorbereiding beginnen. Afgelopen zondag tegen FK Rostov heb ik gemerkt dat we daardoor nog kracht tekortkomen. En ook de hamstringblessure van onze spits Lacina Traoré, onze enige grote aankoop tot nu toe, houdt daarmee verband. Het is heel jammer dat we hem voorlopig kwijt zijn.”

Met spelers als Samuel Eto’o en Mbark Boussoufa in de gelederen en het beschikbare topbudget is Anzhi veruit favoriet om verder te gaan in de Europa League. „Maar Anzhi heeft totaal geen Europese ervaring. De wedstrijden in de vorige voorronde tegen Honved Boedapest en nu tegen Vitesse zijn zo ongeveer de eerste in de geschiedenis van de club. In een grijs verleden hebben ze nog eens een eersterondeduel afgewerkt. Voor Anzhi is het al geweldig om zich weer op het Europese niveau te kunnen manifesteren.”

De 4-4 die Vitesse in de vorige voorronde afwerkte tegen Lokomotiv Plovdiv beschouwt Hiddink als een incident. „Dat zijn dingen waar Fred goed mee aan de slag kan. Het project Vitesse heeft veel overeenkomsten met waar wij mee bezig zijn. Bij beide clubs wordt iets nieuws opgebouwd.

Wij werken bij Anzhi met een leuke, jonge groep en hebben maar één ervaren speler.” In tegenstelling tot de Russische bond heeft de UEFA om veiligheidsredenen geen toestemming gegeven aan Anzhi om de wedstrijd in Dagestan af te werken vanwege de dreiging van aanslagen. „Dat is heel jammer. We moeten het afkloppen, maar het voetbal is in Dagestan zo populair, dat er rondom het voetbal nooit iets gebeurt.

In Makhachkala krijgen we de steun van 25.000 à 30.000 mensen, die de ploeg opzwepen, maar in Moskou is dat heel anders. Er zullen hooguit iets van 2000 mensen komen.”

Telegraaf

Hoofdsponsor: