10 maart 2017 In de media

Historische treffer Kruiswijk bij eclatante zege Vitesse

Sparta Rotterdam heeft de stunt tegen Feyenoord van vorige week vervolgd met een beschamende nederlaag bij Vitesse.
De Arnhemmers waren vele malen sterker in het Gelredome en lieten niets heel van de bezoekers: 5-0.Sparta begon met bijzonder veel vertrouwen aan het duel in Arnhem. De promovendus was de enige ploeg die de afgelopen twee wedstrijden wist te winnen in de Eredivisie. NEC en Feyenoord werden opzij gezet door de Rotterdammers. Bij Vitesse ging het een stuk minder vloeiend de laatste weken. De Arnhemmers wonnen slechts één van hun laatste vier competitieduels. Daar tussendoor zat wel de overwinning op Sparta in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi (1-2).

Voorafgaand aan het duel in het Gelredome gaf Sparta-trainer Alex Pastoor aan dat die uitschakeling hem nog steeds pijn doet. 'Dat vervelende gevoel heb ik nog steeds, en heel sterk ook.' Pastoor koos tegen Vitesse dan ook voor het systeem dat de Rotterdammers de recente Eredivisie-successen bracht: 5-3-2 met Mathias Pogba in de basis.

Van de goede vorm van de Jupiler League-kampioen was in de eerste helft vrijdagavond echter helemaal niets terug te zien. De bezoekers kwamen nauwelijks over de middellijn en kregen na 22 minuten de eerste dreun te verwerken. Denzel Dumfries wilde de bal terugkoppen naar doelman Roy Kortsmit, maar had Ricky van Wolfswinkel volledig over het hoofd gezien. De clubtopscorer pakte het cadeautje gretig uit en schoot de bal overtuigend binnen: 1-0.

Mathias Pogba, vorige week nog de matchwinner tegen Feyenoord, kon geen potten breken tegen Vitesse.Ruim tien minuten later zette Navarone Foor diezelfde Dumfries te kijk door de bal langs de zijlijn door de benen van de Sparta-rechtsback te spelen. Uit de daaropvolgende aanval schoot Foor zelf de 2-0 binnen. Het bleek allemaal voorwerk voor het absolute hoogtepunt van de avond. Arnold Kruiswijk, die zijn gehele carrière nog niet tot scoren kwam, zette zijn hoofd tegen een voorzet van Milot Rashica en zag de bal prompt in het net belanden. Na een droogte van 321 Eredivisie-duels en 25.318 minuten maakte de 32-jarige linksback dan eindelijk zijn eerste treffer.

De feeststemming bij het thuispubliek – het 'We love you Arnold, we do' en 'Arnold in Oranje' schalde over de tribunes – bereikte vlak voor rust zijn hoogtepunt toen Marvelous Nakamba eveneens zijn rekening voor Vitesse opende. De Zimbabwaan rondde een bijzonder vloeiend lopende Arnhemse aanval prima af, waardoor Sparta met de staart tussen de benen de rust in ging.

Pastoor greep meteen in door de ongelukkige Dumfries en de onzichtbare Pogba naar de kant te halen voor Martin Pusic en Janne Saksela. Die wijzigingen en de switch naar het 4-3-3-systeem wierp zijn vruchten niet af voor de Rotterdammers. Na een uur was het namelijk Guram Kashia die de vijfde Arnhemse treffer voor zijn rekening nam. De Vitesse-aanvoerder kreeg zijn voet tegen de bal na doorkoppen van Matt Miazga uit een hoekschop.

In de slotfase kreeg Kruiswijk de bekroning voor zijn bijzondere avond. Trainer Henk Fraser gunde zijn linksachter een publiekswissel en liet Alexander Büttner weer wat minuten maken. Het was pas de derde invalbeurt 28-jarige Doetinchemmer sinds zijn terugkeer in Arnhem.

Dankzij de eclatante zege op Sparta is Vitesse in ieder geval voor een dag de nieuwe nummer vijf van de Eredivisie. SC Heerenveen, FC Twente en AZ kunnen de ploeg van Fraser later dit weekend nog passeren. Sparta blijft veertiende.

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: