22 maart 2010 In de media

Historische dag voor Vitesse

De KNVB beslist op korte termijn of de bij 1- 1 gestaak­te partij Feyenoord-Vitesse in zijn geheel wordt overgespeeld of dat alleen de resterende tweede helft moet worden ingehaald. De com­petitiewedstrijd in De Kuip haalde zaterdagavond het einde niet door­dat hevige regenval het veld onbe­speelbaar had gemaakt.

Uniek: Arnhemse ploeg ziet bij Feyenoord voor eerste keer wedstrijd gestaakt en niet hervat worden

– Regenval maakt uitspelen van Feyenoord-Vitesse onmogelijk. 
–  KNVB beslist op korte termijn wanneer duel wordt inge­haald. 
– Waarschijnlijk wordt in de rust gestaakte wedstrijd (1-1) in zijn geheel overgespeeld.

Het was een unicum voor Vitesse. Nooit eerder was een eredivisie­wedstrijd van de Arnhemse club definitief gestaakt. Voor het ver­volg zijn drie scenario’s denkbaar. Een: de tussenstand van 1-1 gaat als eindstand in de boeken. Twee: de wedstrijd wordt in zijn geheel overgespeeld. En drie: alleen de res­terende speeltijd, in dit geval dus de hele tweede helft, moet wor­den uitgespeeld. Afgaande op het verleden lijkt het zeer waarschijnlijk dat het treffen in zijn geheel wordt overgespeeld. In de eredivisie zijn zeven soortge­lijke voorvallen bekend. In een ge­val, AZ-NEC in 1976, riep de KN­VB de 1-1 tussenstand uit tot einds­core aangezien er voor beide ploe­gen niets meer op het spel stond. Alle andere gestaakte partijen zijn in zijn geheel overgespeeld.

De aanklager betaald voetbal buigt zich vandaag over het rapport van de Belgische scheidsrechter Serge Gumienny. Hij zal zijn bevindin­gen vervolgens voorleggen aan het bestuur betaald voetbal van de KN­VB, dat de beslissing neemt. Zeer waarschijnlijk komt er in de loop van deze week duidelijkheid.
„Het is voor iedereen van belang dat we op korte termijn weten hoe dit verder gaat”, zei Marloes van der Laan, woordvoerster van de KNVB, gisteren.
Voor Vitesse is de uitspraak van de KNVB om meerdere redenen van belang. Zaterdag liepen Paul Ver­haegh en Nicky Hofs tegen respec­tievelijk de zevende en vijfde gele kaart aan in deze competitie. Nor­maal gesproken levert dat voor bei­de spelers een automatische schor­sing van één duel op. Verhaegh en Hofs zouden dan ontbreken in de cruciale degradatiewedstrijd tegen Willem II, zaterdag in GelreDome.

Maar, zo verklaart Van der Laan namens de KNVB: „ Als de wed­strijd in zijn geheel wordt overge­speeld, dan komen de gele kaarten te vervallen. Rode kaarten, die er bij dit duel niet waren, blijven staan. Wordt alleen de tweede helft uitgespeeld, dan tellen de ge­le kaarten wel mee.” In dat laatste geval missen Verhaegh en Hofs dus het duel met Willem II.

In De Kuip waren alle betrokke­nen het er zaterdag over eens dat verder voetballen zinloos was. De bal rolde nauwelijks meer op het door plassen ontsierde veld. Ron Vlaar (schot, 1-0) en Wiljan Pluim ( kopbal, 1- 1) zorgden voor de tus­senstand, die zeer waarschijnlijk van geen enkele waarde zal zijn.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: