16 oktober 2011 In de media

Historische zege Vitesse in kolkende Nijmeegse arena

Vitesse heeft een historische overwinning behaald in De Goffert. De Arnhemse eredivisionist doorbrak na dertien jaar de reeks zonder zeges bij NEC. In een kolkende Nijmeegse arena was een treffer van de Georgiër Giorgi Chanturia doorslaggevend: 0-1.

Tegen de verhouding in zette Chanturia Vitesse na 33 minuten evenwel op voorsprong. Hij schoot bij een spaarzame Arnhemse uitbraak van afstand hard raak. Rechtsback Pavel Cmovs leidde de aanval onbedoeld in met een slechte inworp, waardoor Wilfried Bony in stelling werd gebracht.

NEC zette ook na die forse tegenslag aan, maar ontbeerde het raffinement. Zo mikte Género Zeefuik vanuit de draai over. Een kopbal van Rens van Eijden dwarrelde in de drukte voor het doel van Velthuizen voorlangs.Na rust ontbrandde de derby helemaal. Na een worstelduel gingen Chanturia en Conboy op elkaar door. Chanturia gaf een kopstoot, Conboy reageerde met een slaande beweging. Daarop konden beiden na 56 minuten met rood naar de kant.
Na 77 minuten stuurde arbiter Wiedemeijer ook Stanley Aborah van het veld, na een wilde charge op Koolwijk. Vitesse eindigde het duel daarmee met negen man, maar overleefde wel. NEC kreeg een hele rits kansen en ontwikkelde een enorme druk. Maar Zeefuik, Van de Velden, Schöne, George en Van Eijden strandden op de uitblinkende Vitesse-keeper Velthuizen.

In de counter miste Bony driemaal voor de Arnhemmers. Vitesse behaalde met de 0-1 voor het eerst sinds 1997 in Nijmegen de winst in de derby weer. Dat leverde dolle taferelen in het Arnhemse kamp op. Bij NEC stortte werkelijk iedereen ter aarde. 

NEC: Babos; Cmovs (80. Foor), Van Eijden, Nuytinck, Conboy; Van der Velden, Koolwijk, Vadócz, Schöne (84. Nijland); Platje (55.George), Zeefuik.

Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Kalas, Buttner; Van Ginkel, Van der Heijden, Hofs (71. Pedersen, 82. Annan); Jenner (10.Aborah), Bony, Chanturia.

Gele kaarten: Kashia, Pedersen (Vitesse), Van der Velden, Foor (NEC).

Rood: Conboy (NEC), Chanturia, Aborah (Vitesse).

Gelderlander

Hoofdsponsor: